A kutya az ember legjobb barátja. Azt hiszem, ezt az aranyigazságot minden ember hallotta már, a szerencsések pedig testközelből meg is tapasztalhatják.

A kutyaimádat engem már gyermekkoromban elért. Először csak a nagyszüleimnél élvezhettem az ebek társaságát, később már nekünk is lett kutyánk, sőt kutyáink! Akkoriban sokat olvastam a négylábúakról: megismertem és felismertem a különböző kutyafajtákat, tudtam mivel lehet, és kell etetni őket, hogyan kell gondozni és ápolni a szőrüket és persze a fegyelmezésükről és a nevelésükről is kiselőadást tarthattam volna az érdeklődőknek. Az a legcsodálatosabb a kutyában, hogy mindig számíthatsz rá: ha jókedved van, veled örül, ha kell, tud hallgatni és meghallgatni. Ő az, aki örömében a nyakadba ugrik, amikor meglát. Ha sírsz, nedves kis orrával addig bökdös, amíg felnézel, hogy aztán lenyalhassa a könnyeidet. Nem hagyja, hogy felad, akármilyen nehéz, mert figyelmet követel magának, hogy érezd, szükség van rád. A Kutya egy igazi léleksimogató.

Régóta tudjuk, hogy az ember mellé szegődött és megszelídített négylábú nemcsak barát, társ, de igazi gyógyító is, legyen szó akár a test, akár a lélek bajairól. Az ókori görögök is azt tartották, hogy a kutyák képesek meggyógyítani az emberek betegségeit. De az igazi áttörést Levinson hozta meg, amikor egy fiatal fiúval való terápiás kapcsolatába kapcsolta be Jingles nevű kutyáját, akihez végül a kisfiú beszélni kezdett. Ő írt először arról, hogy a kutya úgynevezett jégtörő funkciót tölthet be terapeuta és páciens között, mintegy hídként működve
közöttük.

 
A terápiás kutya
A terápiás kutyának nincsenek előítéletei, feltétel nélkül szeret, könnyen alkalmazkodik a szociális szabályokhoz, mindenkinek bizalmat szavaz. A kutyával asszisztált foglalkozásoknak a sikere ennek a kötődésnek és bizalomnak köszönhető.
A leendő terápiás kutya kiválasztása nem fajtához kötött feladat, valójában személyiséget keresnek a négylábúakban: könnyen formálható, motiválható, nyugodt, emberbarát ebeket, mert velük lehet harmonikusan együtt dolgozni. Ilyen kutya Pannika (Csigabiga Alapítvány), aki gazdájával Palásti Nóra gyógypedagógussal az Eperföldi Általános Iskolában segíti a gyerekeket a tanulásban.

Azt, hogy Pannika hivatalosan is részt vehet az oktatásban, gyógyításban, hosszú munka előzte meg.
…….
A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/3. számában olvashatjátok el.

Szerző