A húsvét ízét nálam abszolút a fonott kalács testesíti meg, számomra egyszerűen nem lenne teljes az ünnep nélküle. Ugyanakkor mindig is úgy gondoltam, hogy a kalács sütéséhez óriási konyhai tapasztalatra és gasztronómiai tudásra van szükség, ezért nem érdemes „zöldfülűként” belefogni, mert akkor a sikertelenség garantált. Mégis mindig ott motoszkált bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha egyszer mégis megpróbálnám?!

fonott kalács húsvét recept Impulzív Magazin
Az egyik kedves ismerősöm – Jung Rita profi cukrász – ültette a bogarat a fülembe, ahogy a maga lehengerlő stílusában előadta, milyen szenzációs dolog is a kalácssütés. Még én is elhittem, hogy ez akár nekem is sikerülhet. Biztatott, hogy nem kell félni tőle, hiszen ha precízen és türelmesen követem a lépéseket, akkor éppen olyan lesz a kalácsom, mint amilyennek megálmodtam: foszlós, kellemesen édeskés, pihe-puha, ahogy a nagy könyvben megírták. Nézzük Rita jól bevált receptjét!

fonott kalács húsvét recept Impulzív Magazin
Hozzávalók a tésztához:

  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 8 g só
  • 8 dkg olvasztott vaj

fonott kalács húsvét recept Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, és hintsd meg egy-két evőkanál liszttel, majd takard le.
  2. Míg az élesztő felfut, egy tálba szitáld át a lisztet, és keverd el a porcukorral.
  3. A liszt közepébe készíts mélyedést, ide üsd bele a tojássárgáját, és öntsd rá a közben felfutott élesztőt is. És már kezdődhet is a dagasztás! Nem feltétlenül kell hozzá mixer, hiszen kézzel is pont ugyanolyan jól össze tudod dolgozni a masszát.
  4. Amint sima lesz a tészta felülete, mehet is hozzá az olvasztott vaj, és hintsd bele a sót is. Érdemes viszont a vajat több részletben adagolni, hogy végül szépen belesimuljon a tésztába, ami közben majd elválik az edény aljától.
  5. Asztalra borítva, minimális lisztezéssel gömbölygesd ki a tésztát (ettől fényes lesz), majd letakarva, hagyd fél órát kelni.
  6. Oszd hat egyenlő részre a tésztát (nyugodtan használj hozzá mérleget), és készíts belőlük gombócokat. Finoman bánj velük, hogy az élesztő hatására a belsejükben képződött buborékok nehogy kipukkanjanak! Majd takard le, és hagyd állni őket 10 percig. Ezután a pihentetett gombócokat sodord hosszú hurkákká. Érdemes erőteljes sodró mozdulatokat végezned, mert csak így lesznek formásak a fonott szálak. (Az elvékonyodott két szálvég segít, hogy a fonásnál könnyebb dolgod legyen.) Mivel ez a mozzanat fogja meghatározni az elkészült kalácsod formáját, ezért legyenek egyforma vastagságúak a szálak.
  7. A szálakat csippentsd össze az egyik végükön, és már indulhat is a kalácskészítés legkreatívabb része – kövesd a hatos fonás logikáját! A menetét nehéz lenne szavakba önteni – pedig tényleg nem bonyolult –, mégis az a legegyszerűbb, ha megnézed Rita videóját! A fonást még nekem is gyakorolni kell, de hát az íze a lényeg, nem a formája.
  8. Miután elkészült a formás kalácsod, fektesd egy sütőpapírral borított sütőlapra, és kend meg egy egész tojással.
  9. Az elkészült fonott kalácsot hagyd egy langyos helyen 30 percet kelni, utána 200 fokra előmelegített sütőben süsd 8 percig, majd még 22 percig 180 fokon.

fonott kalács recept Impulzív Magazin

Tippek:
  • Fontos, hogy szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz, a tejet is csak langyosítsd, és ne melegítsd túl.

  • A szitálás kissé felesleges lépésnek tűnhet, pedig ennek a mozzanatnak is van jelentősége. Ezzel ugyanis levegő kerül a lisztszemcsék közé, és így a tészta könnyebb lesz.

  • A vajat csak a dagasztás második felében add a tésztához, különben nehezen fog megkelni.

  • A kelési időket mindig tarts be. Kár siettetni a folyamatot, mert ettől lesz a kalács igazán foszlós.

  • Ha a hatos fonás logikája már jól megy, akkor ugyanazon az elven a 8-as verzióba is nyugodtan belevághatsz, persze ahhoz 8 részre kell előbb osztanod a tésztát.

  • Rengeteg kalácsfonó videót lehet találni az interneten, bármelyik verziót is választod, arra figyelj, hogy ne legyen a fonásod túl laza, de túl szoros sem.


fonott kalács húsvét recept Impulzív Magazin
Ha egyszer megízleled a saját készítésű kalács ízét, nemcsak húsvétkor fog rabul ejteni, hanem az év bármely napján.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Panna

Szerző