Az esküvő egy csodálatos ünnep, ez vitathatatlan. Egy gyönyörű rítus, mely során két ember kimondja: igen, összekötjük az életünket. Megszervezni egy esküvőt már kevésbé kellemes élmény, hiszen a hagyományok és szokások útvesztőjében, a sok tanács közepette néha előfordulhat, hogy az ifjú pár szem elől téveszti, miről is szól ez az egész. Róluk.

Ezzel a kijelentéssel a nagymamám (és talán mások nagymamája is) persze zsigerből nem értene egyet, hiszen szerinte egy esküvő a családról szól. Részben igazat adok neki, de csak részben. Ha nagyon röviden kéne összefoglalnom, hogy szerintem miről szól egy esküvő, azt mondanám: mindenki, akit szerettek, és aki szeret titeket összeül, hogy megünnepelje az utat, amely ehhez a naphoz vezetett – és mindazt, ami ezután jön majd még.

esküvő tippek Impulzív Magazin
Fotósként az ember a megszokottnál több esküvő színfala mögé kap betekintést, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján én ezeket a tippeket adnám minden esküvőszervezés előtt álló ifjú párnak.

1. Már az elején gondoljátok át, mi az, ami igazán számít
Már a szervezési folyamat elején érdemes átgondolni, mi az, ami fontos nektek. Egy nagy ünneplést szeretnétek a számotokra kedves emberekkel? Vagy inkább egy intimebb, meghittebb szertartást? Szívesebben utaznátok egy számotokra különleges helyre, hogy kimondjátok az igent, távol mindentől és mindenkitől? Esetleg nektek a hagyományok a legfontosabbak? Üljetek le, beszéljétek át, és nyugodtan engedjétek szabadon a fantáziátokat.

2. Fenébe a szokásokkal
Már elnézést a kifejezésért, de tényleg! A legnagyobb hiba szerintem csak azért „beletenni” valamit az esküvőtökbe, mert „így szokták”. Gyakran mondják, hogy ahány ház, annyi szokás: most már ti ketten lesztek egy ház, egy új egység, úgyhogy nyugodtan alakítsátok ki a saját hagyományaitokat. Nem kell például csak azért betanulnotok egy táncot, mert mások is ezt teszik, miközben rémálmaitok tárgya éppen az, hogy mások előtt táncoljatok. Nem kell lakodalmat sem tartanotok, csak mert ez a szokás, ha közben teljesen idegen az egész tőletek. És nem kell meghívni a nyolcadik unokatestvért, akivel legutóbb 15 évvel ezelőtt, egy másik esküvőn találkoztatok, csak mert elvárják tőletek. Ez a nap túl fontos, túl megismételhetetlen ahhoz, hogy a nagy dolgokban kompromisszumot kössetek – arra ott lesznek az apróságok.


3. Számít ez majd egy héttel az esküvő után?
És ha már apróságok – talán ezeken a legegyszerűbb fennakadni, majd elveszni bennük. Milyen színűek legyenek a virágok, hogy nézzen ki a meghívó, az ültetőkártyák és a köszönőajándék? A sor végtelen, de ha túlságosan elvesznétek és rástresszelnétek ezekre, álljatok meg egy pillanatra, és a „rózsaszín vagy lila szalag legyen” dilemmája között tegyétek fel magatoknak a kérdést: egy héttel az esküvő után számítani fog ez? És csak akkor öljetek több energiát a dologba, ha a válaszotok igen.

4. Jól válasszátok meg a szolgáltatókat
Valami, ami biztosan számítani fog még egy hét múlva is, az a szolgáltatók munkája. Ez igaz a helyszínre, a fotósra, a videósra, a DJ-re vagy zenekarra, a ceremóniamesterre vagy vőfélyre, a dekorosra, sminkesre, szertartásvezetőre – mindenkire. Éppen ezért fontos, hogy olyan embereket válasszatok, akikkel (jobb szó híján) együtt tudtok „rezegni”: akiken érzitek, hogy azt képviselik, amire ti vágytok az esküvőtök napján, akikre rá meritek bízni magatokat, hogy a nagy napon ezekkel a dolgokkal már ne kelljen foglalkoznotok, mert tudjátok, hogy jó kezekben vagytok.

5. Nincs tökéletes, de minden úgy lesz tökéletes, ahogy lesz
Mi lesz, ha esni fog az eső? Mi lesz, ha lefújja a szél a fejemről a fátylat? Mi lesz, ha főtlen lesz a hús a levesben? Mi lesz ha, mi lesz ha, mi lesz ha… Az esküvő előtti rémálmok tárgyai a „mi lesz ha” kezdetű mondatok. Pedig a válasz egyszerű rájuk: semmi! Úgy lesz tökéletes a napotok, ahogy lesz. Ha leszakad az eső szertartás közben, akkor sok év múlva majd azon nevettek, hogyan szaladt mindenki befelé. Ha egy koszorúslány megbotlik bevonulás közben, akkor az lesz majd az egyik kedvenc anekdotátok még hosszú idő múlva is. Ahogy egymást is minden hibátokkal együtt szeretitek, próbáljatok meg az esküvőtök napjára is ilyen feltétlen szeretettel tekinteni.

esküvő tippek Impulzív Magazin
6. Legyetek önmagatok!
Ne próbáljátok meg magatokat másmilyenre formálni pont azon a napon, amikor azzal az emberrel kötitek össze az életeteket, aki úgy ismer titeket, mint a saját tenyerét. Sosem hordasz magas sarkút, helyette a tornacipő a védjegyed? Húzd azt a ruhához! Gyűlölöd a nyakkendőt? Ne vedd fel! Feláll a hátatokon a szőr a tipikus esküvői zenéktől? Játszatok számotokra kedves dalokat a ceremónia alatt. Legyetek önmagatok, az, akibe a párotok beleszeretett!

7. Éljétek meg a pillanatot
És a legfontosabb: éljétek meg a napotokat. Engedjétek el a szorongást, az irányítást, a „mi lesz, ha” kérdéseket, amennyire csak tudjátok, és koncentráljatok arra az emberre, aki a kezeteket fogja majd, miközben kimondjátok: igen, akarom.

Fotó: Emma

 

 

Szerző