Már az ajtón belépve áthat a keleti kultúra varázsa. A perzsaszőnyeg puhasága, az antik bútorok hangulata és a kihagyhatatlan iráni tea különleges íze, mind-mind elrepítenek messzire, egészen Iránba, ahonnan Ali doktor úr származik. Bármikor járok náluk, szeretettel fogadnak, most is teával és iráni pisztáciával kínálnak. Aztán a nappaliban kezdünk el beszélgetni az életük összefonódásáról, az örök emberi értékekről, az iráni kultúráról és Alináról, aki idén egy igazán különleges karácsonyi „ajándékot” fog kapni.
Mit meséltek Alinának a pocaklakóról?
Judit: A kezdetektől próbáljuk bevonni, sokat beszélgetünk vele. Az elején nagyon elutasító volt, hiszen ő mindenki szeme fénye, körülötte forog a világ, amibe most belecseppen egy kistesó. Úgyhogy az elfogadás nehezen megy, de most már egyre többet foglalkozik vele és figyel rá. Apának az autóban mindig mondja, hogy vigyázzon, nehogy Helena baba rázkódjon. Nagyon oda kell majd figyelnünk Alinára, hogy megkapja azt a figyelmet és szeretetet, amit előtte, csak most már más köntösben.

Doktor Úr, Te olyan lányos apuka vagy!
Ali: Én mindig is tudtam, hogy lányom lesz, sőt azt is, hogy a második is kislány lesz. Persze, ha fiam születne, annak is ugyanúgy örülnék. Az a fontos, hogy egészséges legyen, a szüleire idősebb korukban is vigyázzon és mindig tisztelettel beszéljen velük.
Judit: Ali is nagyon lányos családból származik, négy lánytestvér van, ő az egyedüli fiú a családban. A mi családunk is hasonló, nekem is egy nővérem van.

Alina nagyon szerencsés kislány, mert egyszerre két kultúrát is megismerhet. Hogyan beszéltek vele otthon?

Ali: Tőlem csak a perzsa nyelvet hallja, amit már ért, de még magyarul válaszol rá. Azt gondolom, hogy nem baj, ha először jól megtanulja a magyar nyelvet és csak utána az iránit. A lényeg, hogy mind a kettőt beszélje, hiszen Magyarországon és Iránban is vannak gyökerei, ezt nem szabad elfelejtenie.

Milyen mintát lát tőled?
Ali: Én nem ragaszkodom ahhoz, hogy úgy viselkedjen és olyan életet éljen, mint egy iráni. Mi megmutatjuk az utat, terelgetjük, de ő dönti el, hogy merre szeretne menni.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/8. számában olvashatjátok el.
Fotó: Kesztyűs Attila