A mozgásszegény életmód és a huzamosabb ideig fennálló helytelen kényszertartás kedvezőtlenül befolyásolják az egészséget, a probléma pedig kihat a koncentrálóképességre, a mozgató-, szív- és érrendszerre, ezáltal csökkenti a szellemi és a fizikai kapacitást. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, ami a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros lehet.

„Kiegyenesedik az S”
A helytelen testtartás eredménye, hogy a gerincoszlop fiziológiás ‘S’-alakú görbülete a nyaki és az ágyéki részen kiegyenesedik, a háti szakaszon pedig fokozódik. A deréktájon elhelyezkedő csigolyák és a hozzájuk tartozó porckorongok hatalmas terhelésnek vannak kitéve. A huzamosabb ideig tartó terhelés a gyakori fájdalmon túl akár visszafordíthatatlan deformációt okozhat a gerinc ízületeiben és a porckorongok szerkezetében. A gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében akár porckorongsérv is kialakulhat. A hosszú ideig fenntartott testhelyzet egyoldalú, statikus terhelést ró az izmokra. Ezek az izmok rövidülésre, tónusfokozódásra hajlamosak. Emiatt az izomzatot ellátó erek nyomás alá kerülnek, nem tudják ellátni tápláló funkciójukat, romlik az izmok vérkeringése, és ennek köszönhetően fájdalmassá válnak. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést.

A keringési rendszerre is negatívan hat
Ilyenkor a keringési rendszer is fokozott terhelésnek van kitéve, amely az anyagcsere-folyamatok jelentős részéért felelős. Csökken a szervezet oxigénfelvevő képessége, így az agyat és a különböző szerveket részleges oxigénhiány kínozza. A sok ülés növeli többek között az elhízás, a tüdőembólia, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. A koncentráció és a teljesítőképesség csökken, a fáradtságérzet fokozódik.

Mi a teendő?
#1
A megfelelő szék kiválasztása
Anatómiai viszonyoknak megfelelő széket válassz, melynek ülőfelülete akkora legyen, hogy combodat teljes hosszában támassza alá. A szék karfás legyen, rajta támaszkodva háti porckorongjainkról karjainkra terelődik át a terhelés. A gurulós forgószék a felesleges csavaró mozdulatoktól kíméli meg gerincünket. Üléskor a derékhoz érdemes kis hengerpárnát tenni és ügyelni arra, hogy az ülőfelület ne legyen túl alacsony.

#2
Ne görnyedj!
Az íróasztal legyen megfelelő magasságú, a monitort érdemes szemmagasságba tenni, így elkerülheted a rossz tartást.

#3
Ülj rendesen, de mi a normális?
Figyelj arra, hogy a széken helyesen ülj, azaz a csípődet told hátra, hogy derekad és hátad megtámassza a szék háttámlája. A szék magasságát úgy állítsd be, hogy talpad leérjen a padlóra, térded pedig derékszögben hajoljon be.

#4
Ne felejts el felállni!
Nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként tarts szünetet. Állj fel az asztal mellől, sétálj egy picit. Alkalmazz nyújtó hatású gyakorlatokat, próbáld az ízületeidet átmozgatni. Érdemes nyaki és vállövi gyógytorna gyakorlatokat is végezni.

#5
Erre ne sajnáld az idődet!
Ha lehetőséged van rá, járj rendszeresen masszázsra, munka mellett szakíts időt sportolásra. Mindegy, milyen tevékenységet választasz, a lényeg, hogy megteremtsd az izmok erejének összhangját és javítsd a szervezet keringését.

#6
Apróságnak tűnő szokások a mindennapokban
– A lehetőségekhez mérten az ágy fekvőfelülete olyan kemény legyen, hogy ne süppedj bele.
– Tanácsos oldalfekvésből felkelni az ágyról.
– Háton fekve ne emeld fel egyszerre, nyújtva a két alsó végtagot.
– A hajolást és hajolásból történő emelést kerüld el.
– Nadrág, zokni, cipő felhúzásakor szintén kerüld a hajolást, ezért vagy támaszkodj a falnak vagy ülve csináld.
– Fogmosáskor, mosogatáskor, mosáskor is próbáld egyenesen tartani törzsedet, ha szükséges, akkor kicsit dőlj előre enyhe térd-csípőhajlítással.
– Porszívózáskor, felmosáskor inkább használj olyan eszközt, amelynek megfelelő a nyélhosszúsága, illetve görbülete.
– Vasaláskor célszerű váltva terhelni az alsó végtagokat.
– Súlycipeléskor a két kézben egyenletesen oszd el a csomagokat vagy törzsedhez közel fogva vidd őket.
– A kerti munkák során egyik alsó végtagon, féltérdelésben támaszkodj meg úgy, hogy testedet egyenesen tudd tartani.
– Mozogj minél többet, de gerincedet mindig óvd a túlterheléstől.

Szerző