„Ez csak egy munkahely!”, legyintünk partnerünk, jóbarátunk vagy ismerősünk panaszára, amikor csak úgy záporoznak a sérelmek a melóból hazahozott képzeletbeli puttonyából. Márpedig a mérgező munkahelyi légkört és annak hatásait komolyan kell venni! Először csak a jó közérzetünk, idővel azonban akár az egész fizikai valónk is rámehet a toxikus környezetre, kollégákra.

Ha belegondolunk, az ilyen problémákat azért sem szabad elhessegetni, mert átlagos esetben a hét, hét napjából ötöt ilyen körülmények között kell eltöltenünk, mégpedig napi 8 órában. Gyökeresen határozza meg tehát életünket és mindennapjainkat, hogy sikeresnek érezzük-e magunkat az általunk választott hivatásban, ki tudunk-e benne teljesedni, megbecsülik-e az erőfeszítéseinket, vagy legalábbis nem hátráltatnak, és semmi esetre sem bántanak bennünket a munkahelyünkön.

Az utóbbi két dologból az egyiket szinte biztosan magáénak tudhatja egy mérgező munkakörnyezet, de hogy miről ismerszik még meg, hogy toxikus légkörben, összeférhetetlen kolléga, esetleg kollégák között töltjük a mindennapjainkat? Ezt a kérdéskört járja körbe aktuális Jelenlét-podcastunkban főszerkesztőnk, Panna, két igazi „túlélőt” faggatva a témában. Beszélgetőtársai Adél és Sziszi szerkesztőink ugyanis első kézből rendelkeznek tapasztalattal a problémás kollégák, a nehézkesen végezhető munka és a motivációt lassan csírájában is elfojtó munkahely kapcsán.

Mindkettejük történetében izgalmas fordulat azonban, hogy – bár régen felmérték tarthatatlan helyzetüket és kiléptek a toxikus munkakörnyezetből – sikerült átkeretezniük történeteiket, és egyikük sem úgy hagyta ott egykori állását, hogy becsapta maga mögött az ajtót. Ha úgy tetszik, a „méregből orvosság lett”, ahogy Tina Turner fogalmazott, bántalmazó házasságával és megfeneklett, majd újraépített karrierjével kapcsolatban.

Izgalmas beszélgetést ígér tehát aktuális epizódunk Pannával, Adéllal és Sziszivel, úgyhogy tölts velük egy órát, és gondold át, értékeld, vagy bíráld felül, mit tudsz és mit érdemes eltűrni a munkahelyeden.

Szerző