Evelin végzett az átöltözéssel, és elégedetten nézte a tükörképét. Elmosolyodott. Energikusnak érezte magát, mert a tánc mindig segített helyre tenni a lelkét – örömmel töltötte el, felszabadította, és a zavaros gondolatait összerendezte. Úgy érezte, hogy újra az a nő tud lenni, aki nem adja fel! Az önsajnálatot végre felváltotta benne a vágy, hogy elérje az új célt, amit kitűzött maga elé. Itt az ideje a lehetőségek felmérésének, és aztán csak menni előre!

Gyorsan összekapkodta szanaszét heverő ruháit, és bedobálta őket a sporttáskába. Még egyszer körbenézett, majd lendületes léptekkel elindult. Az arcán széles mosollyal lépett ki a táncstúdió ajtaján, ahol Péter várta. Átölelték egymást, és kézen fogva elindultak az autó felé.
– Akkor menjünk az orvoshoz! Igaz, hogy más párok péntekenként randiznak egymással…
– Mindenkinek kell valami hobbi! – viccelődött Evelin.

A férfi vezetés közben elgondolkodott. Örült, hogy újra mosolyogni látja a feleségét, és jóleső érzéssel töltötte el, hogy a nőnek még tréfálkozni is volt kedve. Az elmúlt három hét ugyanis nem volt egyszerű egyikőjüknek sem… Evelin sokszor csak szótlanul bámult maga elé. Ilyenkor látszott rajta, hogy valahol teljesen máshol jár, és a feszültséggel teli csendet szinte vágni lehetett körülöttük. Pétert kezdte zavarni ez a szótlanság. Jobban szerette, amikor a felesége vidáman, csapongva mesél és nevet, élettel töltve meg a családi fészket. Remélte, hogy az orvos nem a levegőbe beszélt, amikor arra utalt, hogy azért vannak még lehetőségek.

A vizsgálóban most csak hárman voltak, és a beszélgetés valahogy oldottabb hangulatban zajlott, mint legutóbb.
– Úgy látom, hogy jobban van, legalábbis határozottan vidámnak tűnik – üdvözölte Evelint Rác doktor.
– Szükségem volt néhány napra, amíg megbarátkoztam az új helyzettel, de úgy gondolom, hogy talán sikerült, és bízom benne, hogy az Ön segítségével találunk megfelelő megoldást.
Az orvos értette a célzást és magyarázatba kezdett.
– Normál esetben azt tanácsolnám, hogy keressenek fel egy meddőségi központot, de ott hormonkezelést kapna, hogy beindítsák a petefészkek működését, ami az Ön esetében nem járható út. A szervezete ugyanis már most sokkal nagyobb mennyiségű hormont termel, mint amennyit mesterségesen kaphatna a kezelés során, és még ennek ellenére sem tud petesejteket termelni. A teste küzd, de sajnos eredménytelenül… Szeretném megkímélni Önöket ettől a felesleges körtől. Viszont a klasszikus értelemben vett lombikprogram sem jöhet szóba, ugyanis a kimerült petefészkekből nem lehetséges sejteket leszívni az eljáráshoz, úgyhogy donorsejtekre lesz szükség.
Evelin homlokán a kíváncsiság barázdát rajzolt. – Kifejtené ezt bővebben?
– Keresniük kell egy olyan személyt, aki petesejteket adományoz Önöknek. Ezt követően már minden úgy zajlik majd, mint egy normál lombik esetében. A mesterséges megtermékenyítés után az embriót beültetik az Ön méhébe, ahol remélhetőleg megtapad, és kilenc hónap múlva egy lármás kisbabát tarthatnak a kezükben.
– Ön ismer donorokat? Tudja, hogy az adományozás ügyében kivel kell felvennünk a kapcsolatot? Talán a spermabankhoz hasonlóan létezik petesejtbank is? – záporoztak a fiatal nő kérdései.
– Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Az eljárás nőgyógyászati részéről órákig tudnék beszélni, de azzal nem lennének előrébb. Szerintem az Önök kérdéseire leginkább egy olyan valaki tudna válaszolni, aki maga is részt vett már donorsejtes beültetésen. Megadom az egyik páciensem elérhetőségét, tőle megkapják a szükséges információt, én pedig minden orvosi segítséget megadok, ha ezt az eljárást választják. De nagyon kérem Önöket, előbb beszéljenek a hölggyel!
Mit ért az alatt, hogy minden orvosi segítséget megad?! És miért ilyen titokzatos? Pedig biztosan tudja a részleteket… Tessék, már megint itt tartunk! Válaszok helyett, csak újabb kérdések! – Evelin azért titkon remélte, hogy idővel mindegyikre választ kap majd.

Még órákkal később is a sorstársával folytatott beszélgetés hatása alatt volt. Izgatottan kutakodott, jegyzetelt, cetlizett és mérlegelt. Képtelen volt nyugton maradni, egyre csak rótta a köröket a nappaliban. Annyira elmerült a gondolataiban, hogy még azt sem vette észre, hogy a férje hazaért.
Ajaj… már megint kezdődik! – Péterben megszólalt a vészcsengő. A felesége lehajtott fejjel, körbe-körbe járkált a szobában, miközben magában dünnyögött. Hol a homlokát dörzsölgette, hol a körmeit rágta. A férfi ismerte minden mozdulatát, ezért jól tudta, hogy a nő most a szokásosnál is mélyebben merült el a gondolataiban. A laptop nyitva hevert az asztalon, a kanapé különböző pontjain színes papírdarabkák kaotikus rendszertelensége örvénylett, mintha hurrikán söpört volna végig a lakáson. A férfi közelebb ment, hogy jobban lássa a cetlikre felírt szavakat: donor; anonim vagy célzott; itthon vagy külföldön; PÉNZ!!! Szerette volna megtudni, hogy mit jelent mindez, és már épp kérdezni akart, amikor a felesége hirtelen szembefordult vele.
– Annyira jó, hogy végre itt vagy! Azonnal át kell beszélnünk mindent!
A férfi vigyázzba vágta magát, összeütötte a bokáját és szalutált.
– Parancs, értettem!
– Péter, ne csinálj mindenből viccet! Most tényleg komoly dologról van szó.
– Az általad viccnek nevezett rész célja éppen az lenne, hogy megpróbáljalak egy kicsit kizökkenteni ebből az egészből, persze csak akkor, ha engeded. De úgy látom teljesen esélytelen minden próbálkozásom, úgyhogy inkább mesélj!
– A találkozó nagyon jól sikerült, és Rác doktornak igaza volt, ez a lehetőség tényleg nem olyan egyszerű! Itthon a petesejt-adományozás ugyanis nagyon leszabályozott, és ráadásul csak két módja lehetséges: az anonim és a célzott. Mindkettőnél feltétel, hogy a donor 18 és 35 év közötti legyen, valamint a felajánlását csak egy reprodukciós eljárás elvégzésére jogosult egészségügyi intézmény részére teheti meg. A lényeg: az adományozásért a donor nem kérhet és nem is fogadhat el pénzt egyik esetben sem, viszont költségtérítésre jogosult. Itt ilyenekre gondolj, mint jövedelemkiesés vagy útiköltség. Ehhez hozzájön még, hogy az egész procedúrát megelőzően rengeteg vizsgálatnak kell alávetnie magát. Ezek után képzelheted, hogy mekkora a tolongás!
– Ugyan, egyáltalán nem biztos, hogy így van.
– Péter, ugye te sem gondolod komolyan, hogy valaki teljesen önzetlenül aláveti magát egy egészségügyi szempontból korántsem veszélytelen eljárásnak, miközben vállalja a hormonkezelést, majd a műtétet, hogy petesejteket távolítsanak el a szervezetéből, mindezt azért, hogy egy számára vadidegen nőnek gyereke lehessen?! Még Joey is megmondta a Jóbarátokban, hogy önzetlen, jó cselekedet nincs!
– Igazad van, ebben azért lehet valami. Mit jelent a másik, a célzott adományozás?
– Ilyenkor a donor egy konkrét személy számára ajánlja fel a petesejtjeit, ettől válik célzottá. A folyamat feltétele, hogy rokoni kapcsolat legyen a két nő között, és az adományozónak nyilatkoznia kell arról, hogy a felajánlás a saját akaratából történt, arra őt senki nem kényszerítette. Mindent összevetve, megállapíthatjuk, hogy a maratonon nagyobb esélyünk lenne!
– Mindkét lehetőséget kizártad?
– Az anonimot teljesen esélytelennek látom. A másikat ugyan számtalanszor átgondoltam, de mindig ugyanoda lyukadok ki. Elmondom, hogy miért. Tételezzük fel, hogy találunk egy rokont, aki megfelel a feltételeknek. Vegyük sorra a lehetőségeket. Egy: megkérjük, de nem vállalja. Mindenki kiakad, és garantált a családi veszekedés. Kettő: megkérjük és belemegy, de a beavatkozás során adódik valami komplikáció, és egy életen át nem mossuk le magunkról, hogy miattunk lett valamilyen egészségügyi problémája, miközben ő csak segíteni akart. Három: megkérjük, elvállalja, megszületik a baba, és mindenki boldog. De hogyan fogjuk eltitkolni a családon belül, hogy biológiailag nem én vagyok a kicsi anyja?!… Úgyhogy, teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy egy ilyen kéréssel forduljunk a rokonainkhoz.
– Tényleg mindent alaposan átgondoltál! Most már értem, miért járkáltál le-föl, mint egy sebzett oroszlán a ketrecében. Csak azt nem tudom, hogy miért javasolta Rác doktor, hogy találkozz a páciensével?
– Azért, mert erre az egészre van egy jó megoldás… Csak persze külföldön, és természetesen pénzbe kerül. Sok pénzbe.

Folytatás egy hónap múlva…

Szerző