Biztosan hallottad már, hogy napjainkban az olvasókörök és könyvklubok újraéledő virágkorukat élik. Egyre többen igénylik a közösségi kapcsolatok ilyen formáját, legyen az a helyi könyvtár vagy közösségi ház, esetleg egy baráti kör által szervezett csoport. Az online világ pedig már a fizikai határokat is képes lebontani közöttünk, hogy általa még több (könyv)barátra tegyünk szert. 

Hogyan működik egy könyvklub? Tagjai egy előre egyeztetett listán szereplő vagy valamilyen szempont alapján kiválasztott könyvek körét olvassák el, egy megbeszélt idő alatt. Ezután meghatározott időközönként, általában havonta megvitatják, és megosztják egymással gondolataikat az aktuális könyvvel kapcsolatban. Ezeknek a „kihívásoknak” az a legfőbb céljuk, hogy olvasásra motiváljanak bennünket, és ötleteket adjanak ahhoz, hogy mely köteteket érdemes kézbe vennünk. Igazi erejük azonban abban rejlik, hogy az olvasást közösségi élménnyé teszik, ahol bátran elmondhatjuk véleményünket, kifejezhetjük érzéseinket és gondolatainkat.


„Az olvasás olyan az agynak, mint a testmozgás a testnek.” /Joseph Addison/
Bemelegítésként álljon itt hat olyan szempont, amely az olvasás közösségi erejét bizonyítja.
1. Ismerj meg új nézőpontokat és köss új barátságokat! – kell ennél több, hiszen az ember társas lény?
2. Időnként válts szemléletet, hiszen az újfajta tudást eredményez! – talán éppen egy olyan könyv kerül a kezedbe, ami eddig csak porosodott volna a polcodon, de most elolvasva, új ismeretek birtokába juthatsz.
3. Kitartás, most nincs megállás! – a közösség ereje ösztönöz majd, hogy időt szánj a régóta halogatott olvasásra, és megbirkózz az időkerettel.
4. Mond el a véleményed, engedd ki a gőzt, itt meghallgatnak! – igazi stresszcsökkentő időtöltés (könyv)barátok társaságában, ahol nincs rossz kérdés, nézőpont vagy vélemény.
5. Játssz csapatban! – a csapatépítés egyik hatékony eszköze, hiszen a közös gondolkodás, a különböző érvek és ellenérvek ütköztetése, segít abban, hogy egy társaság építő tagja legyél.
6. Válj íróvá, házhoz jön a kritika! – ha írói babérokra vágysz, itt közönségre és építő kritikára lelhetsz.


“A legfontosabb befektetés, hogy fektess minél többet magadba.” /Warren Buffett/
És most lássuk az olvasás személyre szabott előnyeit, melyekkel nemcsak a személyiségedet építheted és színesítheted, hanem az egészséged oltárán is áldozhatsz.
1. Pallérozd az elméd! – az olvasás által új ismeretek és nagyobb tudás birtokába juthatsz, fizikai és lelki síkon is utazhatsz, így tájékozottabbá válsz a világ dolgaiban. A nyelvi relativitás elmélete szerint ugyanis a nyelv nemcsak a kommunikáció eszköze, hanem jelentős mértékben meghatározza a gondolkodásunkat, a világképünket és az érzelmi folyamatainkat is. (Ezért szemlélik másként a világot a különböző anyanyelvű emberek.) Ez alapján, minél többet olvasol, annál árnyaltabb lesz a gondolkodásod és nő az intelligenciád.
2. Légy kreatívabb! – hiszen az új szemléletmód ajtókat tárhat ki előtted, kiteljesítve az életedet. Általa rugalmasabban tudsz alkalmazkodni a mindennapi kihívásokhoz, új ötletek forrására lelhetsz magadban, könnyebben ragadhatod meg az élet kínálta lehetőségeket. A saját utadat járva, önmagadat megvalósítva, szabadnak és egyedinek érezheted magad, miközben hatással lehetsz másokra is.
3. Maradj fókuszban! – nesze neked multitasking, így könnyen növelheted a koncentrációs képességedet, legyen szó tanulásról, munkáról vagy a mindennapi élet logisztikájáról.
4. Küzdj meg a hétfejű sárkánnyal! – mivel az olvasás következtében látóköröd szélesedik, kreativitásod és koncentrálóképességed nő, így a mindennapi élet kihívásaira felelő megoldási stratégiáid köre is gyarapodni fog.
5. Szabadulj ki a mókuskerékből! – stresszcsökkentés felsőfokon, ugyanis olvasás közben az elméd lazít, pihen. Nyugtató hatása miatt csökken a vérnyomásod és a légzésszámod, mintegy relaxált állapotba kerül a tested és a szellemed is.
6. Tartsd frissen a mentális képességeidet! – az olvasott információnak és tartalmi összefüggéseinek megjegyzése, aktivizálja az agyi területeket, így a meglévő idegpályák kapcsolódásainak erősítésével és újak kiépülésével javul a rövidtávú memóriád. A memóriád edzése pedig véd bizonyos betegségekkel szemben (Alzheimer-kór, időskori demencia).
7. Bővítsd a szókincsedet! – így magabiztosabban és választékosabban fejezheted ki magad.
8. Fejleszd az íráskészségedet! – ha könyvet vagy blogot szeretnél írni, akkor így új stílusokat és technikákat sajátíthatsz el, ráadásul a helyesírásod és a nyelvtanod is csiszolódik közben.
9. Szárnyaljon a fantáziád! – készen kapott képek helyett, Te magad teremted meg a világát annak, amit olvasol. És mire jó, ha ebben gyakorlottá válsz? Szakértők szerint a fantázia, szellemi eszköztárunk egyik leghasznosabb eleme. A képzelőerőnk segítségével ugyanis eltérő nézőpontból tudunk közelíteni egy-egy problémához, majd fejben le is futtathatjuk a megoldáshoz szükséges különböző stratégiákat. A fantáziánk által létrehozott képek ugyanakkor nagyon erősen kötődnek az érzelmeinkhez, ezért rossz hangulat esetén is képesek kizökkenteni a mélabúból. Pozitív gondolatokkal felvértezve pedig, könnyebben talpra állunk egy-egy nehéz helyzet után.
10. Válj empatikussá és elfogadóvá! – mások bőrébe bújva együttérzőbbé válhatsz, és könnyebben fogadod el az eltérő látásmódot. Ráhangolódva másokra pedig jobban szót érthetsz velük.

+1. Egyszerűen érezd jól magad! – az olvasás kikapcsol, segít másra fókuszálni. Távoli vágyott helyekre, időkbe utazhatsz, és különböző karakterek bőrébe bújhatsz. Beleáshatod magad a világot és az embert mozgató erők és a tudás rejtelmeibe.

könyvklub olvasás könyv Impulzív Magazin
Ha szeretsz tartalmas könyveket olvasni vagy egyszerűen csak kedvet kaptál az olvasáshoz, és szívesen részese lennél egy olyan közösségnek, ahol átbeszélheted könyves élményeidet, akkor csatlakozz hozzánk, az Impulzív Könyvklub csapatához! Első, februári „választottunk”: Edith Eva Eger Az ajándék című könyve.
Ha pedig még mindig bizonytalankodsz a küldetésünk sikerében, akkor most eláruljuk a titkok titkát, melyet a kiválasztottak már a középkorban birtokoltak, Kempis Tamásnak köszönhetően:
„Mindenben nyugodalmat kerestem, de csak egy sarokban, könyvvel a kezemben találtam rá.”

Jó olvasást kívánunk!

Szerző