Görög Ibolya protokollszakértő, író és előadó a Lélekmelegítők előadás-sorozat egyik első vendégeként, maradandó élménnyel ajándékozta meg a közönséget az európai viselkedéskultúra „jó, ha tudjuk” illemkockáiról beszélve. Az ő nyomán szedtük pontokba azokat a szituációkat és élethelyzeteket, amelyeket akár magától értetődően is kezelhetnénk, mégis gyakran okoznak fejfájást: legyen az egy elnyelt ásítás, egy „túltolt” orrfújás vagy egyéb apró malőr.

Ezt a témát járják körül a héten magazinunk szerkesztői a Jelenlét aktuális podcast-epizódjában. Míg legutóbb az őszi depresszió fejtetőre állításával igyekeztünk mosolyt csalni hallgatóink arcára, most „mindennapi maceráink” górcső alá vételével garantáljuk a hasznos, de mókás időtöltést azoknak, akik a lap alján lévő lejátszóra kattintanak.

Ezúttal „csak csajok” ülték körül az Impulzív mikrofonokkal felszerelt asztalát, hogy kivesézzék a Panna által kigyűjtött „macerákat”, és azokat a dolgokat, amelyeket mi magunk teszünk azzá. Gondoltad volna, hogy a társaságban történő orrfújás sokkal magától értetődőbb, mint ahogyan kezeljük? Pedig valószínűleg te sem győzöl forgolódni ilyenkor, holott… na, de poént előre nem lövünk le. A telefonálási szokások szintén szóba kerülnek és igen, nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy az illemhelyről indított, és ezt nyíltan tudató hívás tényleg illetlenség, de vajon illik-e társaságban „kicsapni” a telefont az asztalra? Aztán mi a helyzet az öltözködési malőrökkel, hovatovább a „divatkatasztrófákkal”? Mit tegyünk, ha „szaglik” a kolléga, de a világért sem akarnánk megbántani? Íme, néhány felvetés, amire választ kaphatsz Enzsel Adél, Póli Emma és Szécsényi Szilvi szerkesztőink közreműködésével. Sőt azt is megtudhatod tőlük, milyen a „döglött halas” kézfogás, a „trükköző” tegező-magázó köszönés, hogy cuki vagy ciki-e a kézcsók, és hogyan csitíthatsz le egy dühöngő embert?

Apró, de a mindennapjainkban rendre visszaköszönő, sőt, azokat gyakran meghatározó helyzetek vonulnak most fel az éterben, amelyekkel kapcsolatban jó tisztán látni, és megismerni azt is, hogy mások hogyan vélekednek felőlük. Ebben igyekszünk most egy tartalmas, tanulságos, ugyanakkor mókás iránytűt nyújtani Neked. Köszönjük, ha Te is jelen leszel a beszélgetésben.

Szerző