A home office fogalma nálunk sokaknak még mindig idegen – hogyan is lehetne ugye anélkül dolgozni, hogy az ember be ne menne minden egyes nap egy munkahelyre. Nos, lehet, és rengeteg ember végez olyan munkát, amit ugyanolyan hatékonyan tudna otthonról is végezni, sőt, a megfelelő hozzáállással talán még hatékonyabban is. A jelenlegi helyzet miatt most előtérbe kerül ez a munkavégzési forma, és bizony annak, aki nincs hozzászokva, először furcsa lehet. A jó hír az, hogy lehet home office-ban dolgozni anélkül is, hogy beleőrülnénk, ebben segítenek ezek a tippek.

1. Legyen valami keret és rutin
Próbálj valami keretet teremteni a munkavégzésednek, és ne dobd ki a rutint sem az ablakon. Kelj minden nap ugyanabban az időben, reggelizz ugyanúgy, ahogy eddig, tarts ugyanúgy ebédszünetet. És igen, öltözz fel. Sokak fejében a home office egyenlő a pizsinappal, de ez nem így működik. Persze nem kiskosztümben ül az ember, de nem is egy végeláthatatlan hétvége a dolog. Az otthonról dolgozás ugyanolyan munka, mint a többi, csak a helye más. És több a saját felelősségünk is.

2. Produktív szakaszok és szünetek
Amikor az ember otthonról dolgozik, könnyen elkalandozhat a figyelem. Csak gyorsan beteszek egy adag mosnivalót, most megnézem kicsit az Instagramot – aztán hopp, már el is telt egy óra, a munka pedig nem haladt. Hasznos, ha rövidebb időintervallumokra osztod be a napod. Mondjuk 20-30 perc, ami csak és kizárólag munka, utána 5-10 perc szünet, amiben lazítasz, csinálsz egy kávét vagy teát, esetleg beteszed azt az adag mosnivalót. Utána vissza a munkához, és így tovább. Ha belegondolsz, elég valószínű, hogy bent a munkahelyeden sem 8 óra intenzív munkával megy el a napod, szóval otthon sem kell, hogy így legyen. Viszont esélyes, hogy ha tartod ezeket a szakaszokat, akkor ugyanúgy el fogsz tudni végezni minden feladatot, mint ahogy azt amúgy is tennéd.

3. Dolgozósarok
Alakíts ki magadnak egy kis dolgozósarkot erre az időszakra. Ha laptopról is dolgozol, segíti a produktivitást, ha van egy fix helye, és nem a kanapén vagy az ágyban ülsz le vele, vagy ott, ahol épp kedved van. Másrészről viszont, ha már nagyon unod a fix helyet, pont az a jó a home office-ban, hogy felrázhatod a dolgokat. Figyelj oda arra, mi működik neked a legjobban, hiszen mindannyian mások vagyunk, más szokásokkal, és az otthoni munkavégzés lényege pont az, hogy a saját magad igényeihez igazíthatod a munkakörnyezetedet annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudd elvégezni a feladataidat.

4. Evés és ivás
A rutin része persze az evés-ivás, szóval ne felejtsd el ezeket is ugyanúgy a szokott időben. Lehetőleg ne a géped előtt ebédelj, legyen meg külön az arra szánt idő. És ne felejts el sok-sok vizet inni napközben!

5. Levegőzés és mozgás
Amikor épp szünetet tartasz, próbálj meg felállni a számítógép elől. Járj egyet a lakásban, ha van kerted vagy erkélyed, menj ki kicsit a friss levegőre, mielőtt újra visszatérnél a monitor elé.

6. A nap végén
Ne feledd, hogy, csak azért mert otthonról dolgozol, és nem kell külön hazamenni, azért a munkaidőnek egyszer vége. Hiába nem különül el térben a munkahely és az otthon, ha végeztél aznapra, akkor zárd is le a munkát, és tedd el másnapig, és az otthon legyen újra az otthon.

Szerző