A Holdfény mulató rendezőjét, Kovács Gábor Dénest a  produkció létrejöttéről kérdeztük, a magazinunknak még azt is elárulta, hogy miért szeret a Group’n’Swinggel együtt dolgozni, illetve a darab mondanivalója is kiderül az interjúból.

Mikor született az ötlet, hogy egy darabot készítsetek a Group’n’Swinggel?
Évek óta érlelődő szándékok találkoztak ebben a produkcióban. Egyfelől a zenekarban felmerült egy olyan színpadi forma létrehozása, amely túlmutathat a hagyományos értelemben vett koncert szerkezeten. Évtizedes működésük alatt sikert-sikerre halmoztak fellépéseiken, nagyszerű, tematikus show-műsorokkal álltak színpadra. Elérkezettnek ítélték az időt, hogy újszerű színpadi show-val rukkoljanak elő, amelyet érdeklődéssel, támogatással fogadott a Szabad Tér Színház vezetése. Dolgozni kezdtek egy roppant energikus, fiatal csapattal, a Maffia Swing 1920 tánckarral, akik erre a táncstílusra fokuszálnak, sőt két sikeres, egész estés táncelőadást is létrehoztak már az elmúlt években. Ez utóbbiak kapcsán már évek óta volt köztünk munkakapcsolat, sőt tavaly gondolkodni kezdtünk egy dramatikus show lehetőségeiről is. A koncert musical műfaja tehát már foglalkoztatott, így örömmel fogadtam a zenekar megtisztelő megkeresését, felkérését a szövegkönyv elkészítésére és a színpadra állításra.

A zenéket felfűzték egy szálra, majd egy történetet írtak köré?
Kezdettől fogva az volt az elképzelésünk, hogy a zenekar koncertjein megszokott kivételesen intenzív hangulat megmaradjon, s lehetőség szerint, tovább fokozódjon egy, a dalok zenei és szövegvilágából táplálkozó történetvezetéssel, valamint az ehhez kapcsolódó színpadi hatáselemekkel. Így az első feladat az volt, hogy dramaturgiai nézőpontból vegyem szemügyre mindazt zenében, szövegvilágban, előadásmódban, ami a zenekart jellemzi. Meggyőződésem, hogy belőlük kell építkeznünk, s nem pedig valami külső elvárást rájuk kényszeríteni. Ahogy dolgozni kezdtem a zenei anyaggal, egyre bizonyosabbá vált számomra, hogy a sajátos hangzásvilágon belül, roppant változatos stílusú, sokszor történetekben fogalmazó dalokat alkottak. Két témavilág rajzolódott ki karakteresen, az egyik a nő és férfi kapcsolatrendszert járja körül humorral és szenvedéllyel, a másik pedig magára a zenekarra, s ekképpen az alkotás kérdéseire fokuszál. Az előadásban ez a két cselekményszál fut egymás mellett, s olykor keresztezi egymást, reményeim szerint meglepő és szórakoztató módon.

Valójában a történet a csapatról szól?
Az egyik szála feltétlenül a csapatról, a csapatmunkáról, a közös kínlódásokról, s az együtt elérhető sikerről beszél. A színházi munkának ez a lényege, s az előadásunk felvillantja a kulisszák mögötti világot is.

Hol tart most a felkészülés?
Alaposan belekezdtünk, már egy hónapja dolgozunk próbateremben. A táncképek a koreográfiák jelentős része színpadra került, a zenei átdolgozások, az új dalok, Romhányi Áron jóvoltából elkészültek, már próbálunk velük. Egyre izgalmasabb erőpróbák következnek, ám a munka iránti elkötelezettség és az egymás iránti bizalom valamennyi nehézségen átsegítheti a csapatot.

Milyen produkcióra számíthat a közönség?
Szándékaink szerint, szenvedélyesen dinamikus, humorral színezett, részleteiben is kimunkált, látványos táncképekben fogalmazó, kiváló hangzású koncert musicallel találkozik majd augusztus 4-én és 5-én a nagyérdemű.

Mi az üzenete a darabnak?
Olyan produkcióval szeretnénk a Városmajor színpadára állni, amely felkészültségével, igényes és színvonalas szakmai tudásával örömteli élményt szerez majd közönségünknek! S ez a szándék, már önmagában is egyfajta színházi hitvallásnak tekinthető. Emellett végigvonul egy – szerintünk – fontos gondolat a játékon, s ekképpen az előadás üzeneteként is értelmezhető. Sommásan fogalmazva, arról is beszél ez a két órás produkció, hogy alkalomadtán mernünk kell elfogadni addig ismeretlen kihívásokat, még akkor is, ha azok küzdelmes, bizonytalan sikerű, netán kényelmetlen útra vihetnek, hiszen csak ilyen módon érhetünk el új, akár az eddigieket túlhaladó eredményeket. Ez a feltevés ott húzódik a játék fordulatos szerelmi motívumában éppúgy, mint a világslágerek biztos sikerének komfortzónáját elhagyó, és saját dalaival hódítani akaró darabbéli zenekar küzdelmeiben is. Utóbbi vonásban pedig – minden bizonnyal – felismerhető a saját zenei világát következetesen és jelentős közönség, valamint szakmai sikerrel építő Group’n’Swing portréja.

…….

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/3. számában olvashatjátok el.
Fotók: Barta Imre

Szerző