Kertes házban nőttem fel, volt kutyánk, macskánk és minden olyan állat, amit nem a simogatás kedvéért tartottunk. Sosem gondoltam, hogy a jövőben egy emeletes házban fogok élni, pláne azt nem, hogy a harmadikon. Szeretem az állatokat, de a lakás nem felel meg egy állattartó életformának, így a sertésgazdaságról szőtt álmaim szerte is foszlottak.
Pár éve karácsonyra megleptem magunkat egy akváriummal, gondoltam, a halak nem háborognak majd a magaslati levegő miatt. És milyen igazam lett! Rengeteget olvastam az akváriumi életről, a gondozásról, végül elég okosnak éreztem magam, hogy belevágjak. Sokkal egyszerűbb volt elhatározni, hogy nekem is kell egy ilyen csodálatos, önálló ökoszisztéma, mint megvalósítani. Ha elég időt és figyelmet fordítunk rá, ha jól kiszámítjuk a méretet, és hogy mit teszünk bele, később meghálálja a fáradozást. A legfontosabb, hogy tisztázzuk magunkban, képesek vagyunk-e egy plusz felelősséget vállalni! Tévedés, hogy az akváriummal szinte foglalkozni sem kell, és az is, amit a profik állítanak, miszerint napi gondozást igényel. Az, hogy valaki akváriumi halakat tart, még nem jelenti feltétlenül egyiket sem. A lényeg, a jól átgondolt feladat.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/8. számában olvashatjátok el.

Szerző

  • Tamaskó László

    Amolyan „gondolkodó típus” vagyok, néha úgy érzem, túlságosan is. Rengetegszer nyúlok túl mélyre, de hiszem, hogy ha az emberben megfogalmazódik egy kérdés, nem kell fékezni, bátran utána kell járni! Ezért gyakran választ is kapok önmagamtól a legkülönbözőbb témákban. Ez nyilván nem elég, ezért figyelem kíváncsian az engem körülvevő emberek viselkedését, és törekszem az ebbéli tapasztalatok magamban való kamatoztatására, nem csupán öncélúan. Mindezt 21. századi férfiként teszem. Fontos ma férfinak maradni, igazán férfinak! Szeretem lerombolni a rossz berögződéseket, a sztereotípiákat, melyek sokszor csak humoros helyzeteket, de olykor mérges vitákat, ellentéteket szülnek. Ha mindenki nyitott volna a másik felé, ez egy szebb világ volna. Férfiként nagyvonalúság lenne magunkkal szemben, ha fejet hajtva az élet sodrásának, hagynánk magunkat azzal áltatni, hogy nem kötelességünk változtatni, mederben tartani a sodrást. Ehhez kell a kiállás, kell, hogy legyen stabil férfinézőpont!