Nehéz a nőknek, mert nekik szépnek kell lenniük. Bezzeg egy pasinak könnyű, ő nyugodtan lehet „lompos”! Ismerős ez a közhelyes sztereotípia? Ezt torpedózzuk meg legújabb adásunkban, mégpedig formabontó felállással: a beszélgetést moderáló Pannához ugyanis magazinunk két férfi szerkesztője kapcsolódik, Benett és jómagam.

2002-ben jelent meg a filmvásznon az egyik személyes kedvencemmé váló – Nicolas Cage főszereplésével és többek között Meryl Streep nevével fémjelzett – Adaptáció című film. Főhősei egy alkotói válságban szenvedő forgatókönyvíró és annak kevésbé tehetséges, de az élet akadályait játszi könnyedséggel vevő ikertestvére. (Egyébként mindkét karaktert Cage alakítja.) Már ebben az idén húszévessé vált filmben elhangzik a főhős monológjában, hogy a túlsúllyal küzdő, zavarában izzadó, csapongó gondolatait töredékesen megfogalmazó férfi gáz és kínos, ráadásul gyötrődését minden bizonnyal érzékelőcsápokkal tapogatja ki a nő, aki vele szemben ül az éttermi asztalnál. Mire a nő: szerintem elképesztő vagy!

Miért ezt a hosszú, és látszólag a Jelenléthez csak laza szálakkal kapcsolódó felvezetés? Mert azon tűnődve, mit érdemes aktuális részünk ajánlójába írnom, frappáns mondatok, idézhető gondolatok és „nagy szavak” helyett, egyszerűen csak ez a jelenet ugrott be. Ez ugyanis tökéletes iránytű a témához, amelynek origója a „strandtestpara” pasis kibeszélése – mert akár hiszik a hölgyek, akár nem, korunk férfijai közül sokan pontosan ugyanolyan bizonytalanok testi adottságaik tekintetében, mint a tökéletesre retusált női magazinokon és Insta-modelleken szocializálódott nők.

Igaz, az ő „tehermentesítésükre” már legalább indultak intézményesített mozgalmak, gondoljunk csak a természetes, hús-vér nők kifutóra vagy címlapra kerülésére, és a különféle mellformákra kialakított fehérneműk reklámozására. A férfitest hasonló különbözőségeinek elfogadtatása kevésbé része a közbeszédnek, pedig igény biztosan lenne rá.

Szóval ebből az alapkérdésből indultunk ki: a férfiak könnyebben ledobják a ruhát a strandon? Aztán egészen mélyre sikerült merülnünk a jelenség boncolgatása közben, amelynek végén – mint mindig – a világmegváltás elmaradt (picik vagyunk mi ahhoz), de ezzel a néhány tartalmas perccel biztosan több leszel, ha velünk tartasz az új epizódban!

Szerző