Nőnap alkalmából most 8 olyan filmet ajánlunk, melyeket nők írtak és rendeztek, szerteágazó stílusokban és témákban.

Amióta vannak filmek, azóta vannak női írók és rendezők is. Sajnos azonban a nagy projektekben a mai napig alulreprezentáltak, és a nagy filmes díjak is előszeretettel néznek másfelé, amikor női filmesek munkássága kerül terítékre. Nagyhangú (és általában önjelölt) kritikusok erre persze azt mondanák, hogy ez a filmeket minősíti – azonban aki azt hiszi, hogy Hollywoodban nincs hierarchia és hatalmi játékok, az téved: Hogy mi lesz siker, annak sokszor semmi köze a minőséghez.

Ha minden áron szeretnénk valami különbséget találni a nők által írt és rendezett filmek és a férfiak által készített filmek között, akkor nem kell túl mélyre ásnunk: nők készítették őket, ez a legnagyobb különbség. Női nézőpontból mesélnek, és talán ebben rejlik annak a kulcsa, hogy a férfiak sokszor miért olyan ellenségesek velük szemben: nem értik. Hollywood olyan mértékben a maszkulin nézőpontot képviseli és szolgálja ki, hogy amikor egy nő kerül a kamera mögé, van egy olyan része a közönségnek, aki képtelen más szemüveget felvenni. Pedig, mint nő, elmondhatom, ez viszonylag könnyen kivitelezhető: mi is megtesszük ezt a férfiak által írt-rendezett filmekkel.

Persze ez (részben) csak jókedélyű ugratás, de Nőnap apropóján fontos, hogy kiemeljük: ez a nap nem a virágokról szól és nem csak az év egy napján. Ez a nap emlékeztető arra, hogy tiszteljük a nőket, törekedjünk arra, hogy ha már ők is egyenlően veszik ki a részüket a nagy közösből, akkor a megbecsülésük is legyen egyenlő. Figyeljünk rájuk oda. Hallgassuk meg a történeteiket és támogassuk törekvéseiket – például azzal, hogy megnézzük a filmjeiket, előítéletek nélkül. Íme, 8 film nőktől, nem csak nőknek.

Ígéretes fiatal nő (2020)
Egy bosszúállós thriller, amitől garantáltan kényelmetlenül fogod érezni magad – de pont ez a lényeg. Emerald Fennell írta és rendezte, ráadásul a film az 5 Oscar jelöléséből a legjobb forgatókönyvnek járó díjat haza is vihette. A film egyszerre szórakoztató, elgondolkoztató, és hátborzongató. Egy ígéretes fiatal nőről szól, akinek valamiért kisiklik az élete – ennél többet nem is mondunk.

nőnap filmajánló filmek női író rendező Impulzív Magazin
Kisasszonyok (2019)
A klasszikus regény legfrissebb feldolgozását Greta Gerwig rendezte, és ő dolgozta át Louisa May Alcott kötetét is forgatókönyvvé. A történet a March család négy lányáról szól, az ő felnövésükről, örömeikről és nehézségeikről az amerikai polgárháborús időkben. Szintén egy sok (pontosan 6) Oscarra jelölt műről van szó, amiből egyet haza is vitt a film.

nőnap filmajánló filmek női író rendező Impulzív Magazin
A búcsú (2019)
Lulu Wang írta és rendezte ezt a családi vígjáték-drámát. Egy igazi keserédes történet, családról, szeretetről, és úgy általában az életről, valamint a hazugságokról, amiket másoknak mondunk – és amiket magunknak.

nőnap filmajánló filmek női író rendező Impulzív Magazin
Lady Bird (2017)
Ez az 5 Oscarra jelölt indie felnövéstörténet szintén Gerwig mű. Ez egy igazi indie film, ami azt jelenti, hogy sokat beszélnek benne és kevés dolog történik – na, jó, ez persze sarkítás. A lényeg, hogy aki a dirr-durr, csitt-csatt, gázpedálnyomós filmeket szereti, az, ha mégis nekiindul ennek a filmnek, akkor tudja, hogy ez direkt olyan, amilyen, és ez is a szépsége.

nőnap filmajánló filmek női író rendező Impulzív Magazin
Elveszett jelentés (2003)
Sofia Coppola filmje egy valószínűtlen találkozásról szól: egy fiatal nő és egy híres amerikai színész útjai Tokióban találkoznak. A film az elidegenedésről és az elszakadásról szól – és a jelentésről, ami fordítás közben elveszik, vagy talán ott sem volt. Egy igazi klasszikus.

nőnap filmajánló filmek női író rendező Impulzív Magazin
A szerelem hálójában (1998) / A szerelem hullámhosszán (1993) / Julie és Julia – Két nő, egy recept (2009)
Szögezzük le: a magyar címek borzalmasak. Igen, romantikus filmekről van szó, de attól ezek még indokolatlanul kínos címek. Ezen túllépve, mind a három filmet a romantikus vígjátékok királynőjének, Nora Ephronnak köszönhetjük (bár az írásban volt segítsége, de ő egyébként is általában csapatban dolgozott). A filmek bájosak és viccesek, igazi rom-kom gyöngyszemek, Ephron pedig egy legenda.

nőnap filmajánló filmek női író rendező Impulzív Magazin

Fotó: IMDb