Hamarosan harmincéves leszek. Nem tudom miért, de erre a korra sokan amolyan vízválasztóként tekintenek. Én sosem tartottam tőle különösebben, sőt, igazából vártam. Emlékszem még, hogy tizenévesként a harmincasokat olyan öregnek láttam. Olyan bölcsnek. Most itt vagyok a harminc kapujában, de se öregnek, se bölcsnek nem érzem magam. Érettebbnek és tapasztaltabbnak viszont mindenképp, mint mondjuk tizenöt éves koromban.

Ezért – ha már itt ez a mérföldkő –, összegyűjtöttem azt a harminc legfőbb tanulságot, amit az elmúlt három évtized során megtapasztaltam – fontossági sorrend nélkül –, és amiket, ha most találkoznék a tizenöt éves önmagammal, neki is jó szívvel továbbadnék, mint amolyan kulcsot a következő másfél évtizedhez.

 1. Minden változik és többé semmi nem lesz olyan, mint éppen most. Ez lehet jó, és lehet rossz is. Úgyhogy éld meg a pillanatot, úgy, ahogy van.
 2. Teljesen rendben van, hogy mélyen érzel, ne veszítsd el ezt a képességedet, és ne szégyelld magad miatta.
 3. Lelkesedj! Lelkesedj a kedvenc zenéidért, a könyvekért, a napfelkelte színeiért, a tavaszért és az őszért, azért, ahogy a napfény megcsillan a vízen, azokért a kérdésekért, amik foglalkoztatnak, a legegyszerűbb, a legostobább, a legfontosabb és a legnehezebb dolgokért is.
 4. És ha már itt tartunk, ne érdekeljen mások véleménye. Persze, ne hidd, hogy a világ minden igazsága a te kezedben van, ezért tanulj másoktól, de ami a te életedet érinti, abban a te véleményed a legfontosabb. Szóval viselj, amit akarsz, hallgass, amit szeretnél, olvasd, ami érdekel, házasodj meg, ha készen állsz rá, válts karriert, ha az motivál, legyenek gyerekeid, ha vágysz rájuk. Mindegy, csak az a lényeg, hogy ne azért csináld, mert elvárják tőled. És ne azért, mert mit szólnak majd, ha nem teszed. Mert mit is mondhatnának?
 5. Rendben van, ha megváltozik a véleményed. Nem tudsz mindig mindent. Tájékozódsz, növekedsz, tanulsz, változol – ahogy a véleményed is.
 6. Véges számú percekből áll az élet. Ne pazarold el. Használd ki!
 7. Pihenni nem szégyen. Kell. Nem tudsz adni, ha teljesen le vagy merülve.
 8. Ne akarj beleférni egy olyan „dobozba”, amit mások szabtak rád. Kényelmetlen lesz.
 9. Vannak nehéz időszakok. Lesznek is. Néha úgy tűnik majd, hogy sosem érnek véget. Aztán valahogy mégis.
 10. Nem kell magadat csak azért megváltoztatnod, hogy kedveljenek. Persze, mindig törekedj arra, hogy a körülményekhez képest önmagad lehető legjobb verziója legyél, de ne akarj csak azért más lenni, hogy jobban szeressenek. Aki nem fogad el így, azzal neked semmi dolgod.
 11. Mert nem kell, hogy mindenki kedveljen. Elég, ha a falkád befogad – legyen az csak egy ember vagy akár temérdek.
 12. Ha valami nem tetszik, köss békét vagy változtass. Nem lehet hosszú távon elégedetlenül élni. Vagyis lehet, de minek. Szóval vagy fogadd el, vagy alakítsd át. Legyen az külső vagy belső tényező.
 13. Azzal foglalkozz, aminek az irányítása a te kezedben van. Nincs ráhatásod mindenre, sőt, szinte semmire, csak magadra. De mekkora hatalom ez, és csak a te kezedben van. Bánj vele bölcsen!
 14. Felesleges olyan dolgokon aggódnod, amik nem rajtad múlnak. Felesleges olyan dolgokon aggódnod, amik még el sem érkeztek. Egyszerűen felesleges aggódnod.
 15. Magadért tenni nem önzőség. Még egyszer mondom, hogy biztosan megértsd: MAGADÉRT TENNI NEM ÖNZŐSÉG!
 16. Nem baj, ha néha csak egyedül akarsz lenni. Nem baj, ha inkább otthon maradnál. Nem baj, ha nem akarsz inni másokkal.
 17. Ha pár percre szeretnéd magad halhatatlannak érezni, akkor vezess egy nyári estén a naplementében letekert ablakkal, a kedvenc számodat énekelve, amilyen hangosan csak tudod.
 18. Egy átbeszélgetett reggelnél/délutánnál/éjszakánál/hajnalnál kevés jobb időtöltés van.
 19. Csak mert valamiről nem úgy gondolkozol, mint mások, még nem biztos, hogy te tévedsz – vagy ők.
 20. Néhányan majd azt mondják, hogy nincs varázslat a világban, de jobb, ha tudod, hogy van! Mert varázslat a zene, az olvasás, a természet, minden napfelkelte és naplemente, varázslat a madárcsicsergés reggelente, az ázott beton illata egy nyári zivatar után, ahogy varázslat találkozni olyan emberekkel, akiktől dalol a lelked, varázslat megnevettetni a szeretteidet, és szeretni, úgy általában. Van itt bőven varázslat, csak észre kell venni.
 21. Néha csak egy jó sírás segít.
 22. Az élet értelme – már, ha van neki –, a pizza.
 23. Ez a világ sok dolgot értékel, aminek semmi értelme, viszont sok olyat nem, aminek van. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy TE döntsd el, mire szánod az értékes idődet, ne mások döntsék el helyetted.
 24. Nézz fel a csillagokra! Csodásak. Nézd őket, és rájössz, hogy mi semmik vagyunk az univerzumhoz képest. Egyszerre nyomasztó és felszabadító gondolat.
 25. Semmi sem fekete vagy fehér. Minden árnyalt. Tudtad, hogy sokkal több szín van, mint amennyit az emberi szem érzékelni képes? És ez nem csak a színekre igaz!
 26. Mind ugyanúgy születünk, és a végén mindannyian meghalunk, úgyhogy igazán nincs semmi okod a kettő között azt feltételezni másokról, hogy többek vagy kevesebbek nálad.
 27. Ne legyenek hőseid.
 28. Lehet, hogy a napfelkelte sokkal csendesebb, mint a naplemente, de ettől még nem kevésbé varázslatos.
 29. Annyi minden van, amit nem tudsz, amit nem láttál, amit nem tapasztaltál. Ha tudod, próbáld meg a számukat lecsökkenteni. Bár végtelen nagy, de tégy próbát. Láss, tanulj, tapasztalj!
 30. Legyél puha. A világ kemény, és benne egyre több a kemény ember. Te legyél puha!

Főkép: Emma

Szerző