Szeptember 20-án vasárnap Motocross Országos Bajnokságnak ad ismét otthont a Kalocsa és Foktő között kialakított versenypálya, melynek rendezése a rangos eseményre már a múlt heti ottjártunkkor megkezdődött. Bár szerkesztőségünk számára ez a placc ismeretlen terep volt, mégis szívélyes fogadtatás, baráti légkör és néhány igazi motorrajongó fogadott bennünket, ahogy olvasóinkat is ez várja majd, ha ellátogatnak a rendezvényre. Az idén kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők arra, hogy ne csak a benzingőz és a motorbőgés szerelmesei, hanem családtagjaik, ismerőseik, sőt gyermekeik is megtalálják a nekik való szórakozást a pálya szélén, és egyszer talán majd a versenypályán is, de erről egy kicsit később.


Az „összehordott domboktól” a licences versenypályáig
A Főnix Foktői Sportegyesület Motocross és enduro szakosztályának képviseletében Petróczki Tibor és Csóti István „Pityke” vezetett be minket a motorosok világába. Elöljáróban elárulták, hogy a szeptember 20-i országos bajnokság sokkal különlegesebb lesz, mint az elmúlt években tartott futamok. Hiszen az idén a szokottnál sokkal keményebb csaták várhatók, mert a pályán ott lesznek az első osztályban versenyző profik is. A házigazdák arra is nagy gondot fordítanak, hogy vasárnapi program lévén, a haveri társaságok hölgy tagjai se maradjanak otthon, és akár az egész családnak érdemes legyen kilátogatni a foktői út mentén elterülő pályára. Ezt bizonyítja az is, hogy minden 12 évnél fiatalabb látogató esetében eltekintenek az egyébként sem borsos, 1500 forintos belépő megvásárlásától. Ezzel is mintegy erősítve azt a motoros üzenetet, hogy ezeknek a rendezvényeknek fontos célja az is, hogy „megfertőzze a benzingőz szeretetével a leendő utánpótlást”.
– 2007-ben kezdtünk mozgolódni, és felkarolni ezt a sportágat. Persze ez nem egyszemélyes történet, hanem egy nagy csapaté, akik sokat tettek azért, hogy a mostani pályától nem messze „összehordott dombjainkat”, egy komoly, minőségi elvárásrendszernek megfelelő pályára cserélhessük, melyben a foktői önkormányzat is támogatott bennünket – idézi fel a kezdeteket Petróczki Tibor. – Ennek a pályának már van licence, azaz a rajttól a pályaszélességen át az ugratókig, mindenre hivatalos engedélyünk és részletes szabályozásunk van, amihez tartjuk is magunkat. Anno a régi pályán, amolyan „babgulyás versenyeket” tudtunk csak szervezni, viszont 2017. óta – amióta megvan ez a bizonyos pályalicenc -, már tarthatunk bajnokságokat és olyan profi versenyeket is, amelyekre élsportolók, a sportág legjobbjai is ellátogatnak.

Motocross Kalocsa motor verseny
„Hozd a családot is!”
Ha motoros versenyről beszélünk, valószínűleg nem arra gondolunk, hogy „kiugrunk, és csak belelesünk a gyerkőccel”, mert a motorozás iránt fogékony kicsik, bizony már 3-4 éves korukban gépre pattannak, és úgy készülnek egy-egy versenyre, ahogyan egy versenyúszó jár edzeni az uszodába. Kétségkívül most is kemény harcok folynak majd a pályán a rajtolás pillanatától a célba érkezésig, a küzdelmek technikája és a motorosok bravúros manőverei pedig attrakcióként sem lesznek utolsóak a nézők számára. Nem beszélve arról, hogy a sportágban kevésbé jártasakra gondolva, a bajnokságot Kajtár Tibor személyében rutinos kommentátor közvetíti majd.
– Körülbelül 150 fős versenyzőgárdára számítunk az ország minden pontjáról, akik közül a legtöbben már az OB előtti napon megérkeznek és „helyet foglalnak”. Annyian lesznek, hogy a nézők számára saját parkolót fogunk kialakítani, hogy rendezett körülmények között, és biztonságos helyen tudhassák majd az autóikat. De nem csak ezzel az újdonsággal készülünk. Szeretnénk színesíteni a programot azok számára is, akik reményeink szerint majd nem egyedül jönnek ki a pályára 20-án. Egész nap lesz ingyenesen használható ugrálóvárunk a legkisebbek szórakoztatására, és „manó motorozást” is hirdetünk. Szeretnénk, ha a kicsik is belekóstolhatnának a motorozás ízébe, ezért egy elkerített kisebb pályán kipróbálhatják a Yamaha PW50-es motorunkat. Ez egy abszolút biztonságos kis gép, hiszen a gyermek nem tudja túlhúzni rajta a gázt, és a szükséges védőfelszerelésekről is gondoskodunk – mondja Tibor és Pityke, egymásnak adva a szót.

Motocross Kalocsa motor verseny
Már a délelőtti órák is ígérnek izgalmakat
– Délelőtt fél nyolctól edzéseket és időmérő futamokat láthatnak a kilátogatók. Ezeknek már komoly tétje van, hiszen a legjobb időket futó motorosok elsőként választhatnak majd rajtpozíciót – mondja Tibor. – A versenyprogram délután fél egytől indul, ekkor bőg fel először egyszerre negyven motor, és innentől már vérre menő küzdelmek folynak. Szerintem már a rajt puszta látványa is iszonyatos élmény. Képzeld csak magad elé, amikor egy huszonöt-harminc méter hosszú ugratóról, három méter magasban repülnek a motorok! Az semmihez sem fogható – folytatja Pityke.
– Ez a benzingőz itt kint a crosspályán megfertőzi az embert. Ez nyilván nem tömegsport, de látjuk, hogy sokakat beszippantott már a világa. Most is láthatod, hogy két-három kissrác itt gyakorol körülöttünk, és persze az én fiam is motorozik – mutat Petróczki Tibor a mellette helyet foglaló, talpig motorosszerelésbe öltözött fiára. – Ha az ember kijön ide és beleszippant ebbe a levegőbe, nagyon könnyen a megszállottjává válik. A tizenhárom éves fiam gyakorlatilag itt nőtt fel a pályán.
– Tavaly egyébként itt versenyzett Katona Áron, aki nyolcévesen nyert világbajnokságot, és olyan időt futott az ő pici motorjával, mint a „nagyok” – teszi hozzá Pityke, aki amatőrként maga is tagja ennek a nagy motoros családnak. Ugyanis akik itt szeptember 20-án majd összegyűlnek, mind azt vallják, hogy egy igazi nagycsaládnak a tagjai. Ez a közösség azonban nem egy zárt világ! Mi több, minden versenyző és amatőr örül annak, ha nézők szurkolnak nekik a pálya széléről, ha a verseny előtt, vagy után lepacsiznak velük, és megszemlélik a gépeiket, őszintén érdeklődve a benzingőztől átitatott szenvedélyük iránt. Jó alkalom lesz tehát az idei, újragondolt foktői verseny, hogy akár csak néhány órára is, de olvasóink is részesei lehessenek ennek az összetartó közösségnek.
Részletes esemény itt.

Fotó: Kocsis Tamás Endre

Szerző