Imád világot látni, az idegen nyelvek szerelemese és kalandvágyának köszönhetően olyan élményekben volt már része, amikről gyermekként álmodni sem mert. Miközben Anikó úgy véli, hogy az angol nyelv nyitja meg előttünk a világot, addig az olasz nyelv nélkül el sem tudná képzelni az életét. A Helen Doron nyelviskola vezetőjét most egy másik oldaláról ismerhetjük meg a #csakpozitivan rovatunkban.

Tóth Anikó nyelvtanulás Helen Doron Kalocsa Impulzív Magazin
1.
Mi az, ami nálad az alvást felülírhatja?
Szinte minden, sajnos nálam az alvás szerepel az utolsó helyen, erre sokszor nem marad elég időm. Az utolsó percig beosztom a napomat, ragaszkodom a tervemhez, és ha nem sikerült kipipálnom a kitűzött feladatokat, akkor inkább később alszom el vagy legrosszabb esetben csak pár órára hunyom le a szememet. Kisgyermekes anyukaként minimális idő jut saját magamra, pedig olykor szükségem van a csendre és a kikapcsolódásra is, ezért ha a barátnőm késő este felhív, hogy találkozzunk, akkor örömmel indulok neki, akár az éjszakai sétának is, miután Nina már elaludt.
2. Hogyan kerültél a Sláger Rádióhoz?
Egy baráti kapcsolaton keresztül talált meg ez a munka, amit örömmel vállaltam el a főiskola mellett. Három évig kerestem a Bumerángba a színes híreket a Boros-Bocskor párosnak. Minden este izgalmas újdonságok után kutattam az interneten, majd röviden összefoglaltam őket, hogy a reggeli adásban ezeket a témákat is körbe tudják járni.
3. Mikor szerettél bele az olasz nyelvbe?
Egy néptáncos csoporttal jártam először Olaszországban, és már akkor teljesen otthon éreztem magam. Bár csak kézzel-lábbal magyarázva értettük meg egymást, de ez engem, egy cseppet sem zavart. Először az olasz emberek mentalitása varázsolt el, később pedig az egész ország a szívem csücske lett. Főiskolás koromban kezdtem el tanulni a nyelvet, majd Calabriában jártam nyelviskolába, miközben fokozatosan magamba szívtam az olasz életérzést is.

Tóth Anikó nyelvtanulás Helen Doron Kalocsa Impulzív Magazin
4. Miért kezdtél el a Helen Doronnal foglalkozni?
Amikor babát vártam, eldöntöttem, hogy az elsődleges idegen nyelv, amit majd szeretnék megtanítani a gyermekemnek, az egyértelműen az angol nyelv lesz, hiszen ez nyithatja meg előtte a világot. De nem volt a kezemben egy jól használható módszertan. Annak ellenére, hogy angolul végeztem a főiskolát és biztos angoltudásom volt, mégsem éreztem, hogyan adhatnám ezt át egy gyereknek. Ekkor találtam rá a Helen Doron módszerre, aminek elsajátításában egyértelműen a kislányom motivált.
5. Mit ad számodra a tanítás?
Bárhogy is induljon a napom, onnantól, hogy megérkeztem a nyelviskolába, már nem hagyom, hogy a külső hatások befolyásolják a kedvemet, mert itt csakis a gyerekekre fókuszálok. Feltölt a velük töltött idő, rengeteg szeretetet kapok tőlük és igyekszem ezt viszonozni is. Azt gondolom, hogy a tanításnál szebb hivatást nem lehet elképzelni. Ezzel a jövő nemzedékének adok a kezébe egy kulcsot, amivel kinyílik előtte egy új világ ajtaja. Bármerre is vezet majd felnőttként az útjuk, az angoltudás biztosan óriási előnyt fog számukra jelenteni, és ez a tudat, már magában örömmel tölt el.
6. Róma vagy London?
London tökéletes utazási cél lehet, Rómában pedig szívesen élnék.

Tóth Anikó nyelvtanulás Helen Doron Kalocsa Impulzív Magazin
7. Hogyan élted meg, hogy Te és Nina is ételallergiával küzdötök?
Nálam több mint tíz évvel ezelőtt derült ki, hogy az egészségügyi problémáim hátterében a különböző ételallergiák állnak. Amikor erre fény derült, megnyugodtam, mert tudtam, hogy mit kell tennem azért, hogy jól érezzem magam. Ninánál ez teljesen másként alakult. Már babaként az anyatejen kívül semmi mást nem akart. Ez rettenetesen zavart, hiszen lelkesen készítettem a különböző ízű püréket, amik közül egyet sem kóstolt meg. Szörnyen éreztem magam, egyfolytában az járt a fejemben, hogy milyen anya lehetek, ha nem vagyok képes a gyermekem szája íze szerint főzni?! Aztán elkezdtem belemélyedni a témába, így találtam rá az igény szerinti hozzátáplálásra. 13 hónapos korában jött el az a pillanat, amikor először kezdett el a piros színű ételekből csipegetni, akkor még nem tudtam, hogy ételallergiával állunk szemben. Ez csak akkor tudatosult bennem, amikor egy étteremből rendelt ételtől vörös kiütések jelentek meg rajta, éjszaka pedig lemerevedtek az izmai, majd ezt követően újra kellett tanulnia kúszni, mászni, járni. Az allergiavizsgálaton derült ki, hogy a szója váltotta ki nála ezt a reakciót. Innentől kezdve már nem voltam kísérletezgetős kedvemben és Nina azóta az én főztömet eszi.
8. Miért volt emlékezetes a 15. születésnapod?
Az iskolánkban akkoriban egy amerikai házaspár tanított, akiknek a kislánya a padtársam volt. Jó barátnők lettünk és a szülők felajánlottak egy óriási lehetőséget, amit nem lehetett visszautasítani. Fél évet tölthettem velük Amerikában, ahol gimnáziumba járhattam, miközben egy új világot ismertem meg. Ezek az élmények biztosan hatással voltak az életem alakulására, és nemcsak a nyelvtudásomat, hanem az életszemléletemet illetően is.

Tóth Anikó nyelvtanulás Helen Doron Kalocsa Impulzív Magazin
9. Hol etted életedben a legfinomabbat?
Legutóbb Párizsban jártunk, ahol éppen zavargások törték meg a város nyugalmát, füsttengerben úszott az Eiffel-torony környéke. A robbantgatások közepette találtunk rá egy étteremre, ahol életem legfinomabb fehér alapú szarvasgombás pizzáját ettem. Milyen érdekes, hogy nem egy olasz élmény jutott az eszembe…, pedig a tropeai lilahagymás ételekért is odavagyok, nem beszélve az olasz édességekről.
10. Miért vagy hálás a szüleidnek?
Mindenért! A testvéremmel együtt annyi szeretetet, törődést és odafigyelést kaptunk tőlük, amennyire csak vágytunk. Biztonságos háttért nyújtottak nekünk, miközben az egyetlen elvárásuk felénk csak az volt, hogy tanuljunk. A mai napig számíthatok rájuk, szívesen töltik az idejüket az unokájukkal és ez nekem óriási segítség.
11. Hol élnél a legszívesebben?
Anno semmi mást nem tudtam elképzelni, csak azt, hogy külföldön találok otthonra. Olaszországba húzott a szívem – az egyik kedvenc déli kisvárosomban, Tropeában el tudtam volna képzelni az életemet. A mai napig vágyódom oda, azonban a sors mást hozott, itthon találtam meg a páromat. De egyszer szeretnék Olaszországba tölteni egy egész nyarat, sőt már azt is elterveztük Ninával, hogy az olasz vakáció alatt, egy tropeai fagyizóban fogunk ellenállhatatlan olasz fagyit árulni.
+1 Nálad a pohár félig tele van vagy félig üres?
Nálam tele van! (nevet)

Fotó: Panna

Szerző