A karácsonyi várakozás időszaka tapasztalataim szerint erősen megosztja az embereket. Valaki lelkesen készülődik, és tűkön ülve számolja a napokat, de olyan is van, aki csak szeretné túlélni ezt az egészet. Az eltérő nézetek ellenére egy kapcsolódási pontot azért felfedezhetünk a két tábor között: ez pedig a karácsonyi ajándékok kérdésköre. Vegyünk, vagy ne vegyünk? Közösen, esetleg külön-külön? Kicsit vagy inkább nagyot? Ám a legfőbb megoldásra váró probléma mégis csak ez: egyáltalán mit vásároljunk?

A karácsony előtti hónapokban ránk zúdított reklámcunami hatására még az is vesz ajándékot a szeretet ünnepére, aki korábban sziklaszilárdan elhatározta, hogy az idén inkább Grincs lesz, és nem érdekli ez az egész. Nekünk, nőknek általában nem szokott problémát jelenteni, hogy megugorjuk a meglepetések beszerzésével járó feladatot, de az erősebbik nem képviselői számára sokszor komoly fejtörést okoz ez a tevékenység, miközben sok minden átjárja őket, csak éppen a karácsony szelleme nem. Nekik ez az egész felhajtás inkább csak üröm az örömben. Ezért is gyűjtöttem össze néhány hasznos tanácsot, melyekkel remélhetőleg megkönnyítem férfi olvasóink ajándékbeszerző próbálkozásait. Tippjeimet hölgytársaim figyelmébe is ajánlom, mert a siker rajtuk is múlik, mégpedig a kapott meglepetés támogató és kedves fogadtatásával, valamint a többé-kevésbé lelkes férfiúi igyekezet értékelésével.

ajándék nőknek karácsony Impulzív Magazin
1. Azoknak, akik nem szeretik a meglepetéseket
Nem minden nő fogadja kitörő lelkesedéssel, ha meglepik. Uraim, ha a kedvesetek inkább kerüli az ilyen helyzeteket, bátran tegyétek fel neki a kérdést, hogy egész pontosan minek is örülne. És Hölgyeim, ha tőletek megkérdezi a partneretek, hogy mit szeretnétek ajándékba kapni, akkor a jó válasz ne ez legyen: Emlékszel, néhány hete, amikor moziban voltunk, a pláza első emeletén, balról a harmadik boltban mutattam neked valamit… Na, azt szeretném! Nos, az esetek nagy részében borítékolható, hogy párunk erre nem fog emlékezni, sőt már a mozi szónál elveszítjük. Lássuk be, mi nők gyakran mutogatunk dolgokra, amik tetszenek nekünk, a férfiak memóriája viszont igen szelektív, és viszonylag hamar törli a számára érdektelen információkat. Ezért tessék konkretizálni: mondjátok meg pontosan, hogy mire vágytok!

2. … és azoknak, akik szeretik
Ebben az esetben az ajándéklista a megoldás, amely mindkét fél számára ideális módszer. Miért gondolom ezt?! Az urak dolgát nagyban megkönnyíti, hogy nem kell törni a fejüket, hiszen ott van minden, amiből választani lehet. És persze nekünk, hölgyeknek is tökéletes így, mert tudjuk, hogy nem csalódhatunk a végeredményben, de hogy éppen melyik darabra esik majd a választás, az meglepetés.

ajándék nőknek karácsony Impulzív Magazin
3. A klasszikus ajándékot kedvelőknek
Parfüm és ékszer. Persze sokszor halljuk, hogy ezek az ajándékötletek elcsépeltek, sőt az a vélemény is gyakran előkerül velük kapcsolatban, hogy szörnyen unalmasak, és aki ilyet vásárol, az a kreativitást még csak hírből sem ismeri. Én azonban egyikkel sem értek egyet. Nálam például az abszolút nyerő kategóriába tartoznak. És valljuk be őszintén drága Hölgyek, azért nagy duzzogva mindig elfogadunk egy újabb üveget a kedvenc parfümünkből, ahogy egy csodás ékszernek is mindig akad hely a pipereasztalkánk fiókjában. Ráadásul úgy gondolom, hogy igenis kell kreativitás a beszerzésükhöz. Hiszen imádott illatunk márkáját és típusát egy óvatlan pillanatban kell meglesnie vagy lefotóznia párunknak. Az ékszer még trükkösebb kategóriába tartozik, de csak semmi pánik kedves Urak, mert már erre is kínál megoldást a fogyasztói társadalmunkra épülő kereskedelem: először egy alapdarabot kell beszereznetek, melyhez aztán mindig újabb és újabb kiegészítőket tudtok vásárolni. Ha hölgyetek az egyedi ékszereket kedveli, akkor a már jól bejáratott „meglesős” technikát célszerű alkalmaznotok. A dobozról ugyanis leolvasható a név, az internet világában pedig már könnyen megtalálhatjátok a tervezőt. Az ékszerkészítők jelentős része nő, így garantáltan nem fognak fennakadni egy olyan kérésen, hogy segítsenek nektek kiválasztani a szívetek hölgyének szánt ajándékot, sőt biztosan örömmel teszik majd. Az utóbbi ékszerbeszerzési módot így már mindennek nevezném, csak fantáziátlannak nem, szóval bátran nyúljatok az időtálló meglepetésekhez, hiszen van még bennük potenciál.

ajándék nőknek karácsony Impulzív Magazin
4. A boltkórosoknak
Már hallom is: nekik ajándékot venni, képtelenség! Valóban, néha ők maguk sem tudják, hogy milyen kincsek lapulnak a szekrényükben, de higgyétek el, azért őket is meg lehet lepni. Egy vásárlási utalvány például mindig öröm a számukra. Nem kell feltétlenül egy konkrét márkát vagy boltot megcéloznotok, mert szerencsére már áruházi utalványok is kaphatók. Uraim, tessék nagyot álmodni!

5. Az utazás szerelemeseinek
Nincs is annál jobb program, mint együtt megtervezni a következő kirándulásotokat. Az ünnepek alatt nem kell sietni, van idő a lelassulásra és a tervezgetésre. Üljetek le kedvesetekkel az otthon meghitt karácsonyi fényeiben, és mondjátok el neki, hogy ajándékként most közösen kiválasztjátok és lefoglaljátok a jövő évi pihenésetek, nyaralásotok szálláshelyét. És hogy ebben mi az ajándék?! Többek között az együtt eltöltött idő, amit a jövőbeni közös utazásotok megálmodására szántok.

6. A kultúra iránt érdeklődőknek
Ez már kicsit ingoványosabb terep, de nem megugorhatatlan. Ha konkrétumokban gondolkodtok, az már alaposabb utánajárást igényel, és nem árt, ha jól ismeritek a megajándékozott hölgy ízlését. Esetleg vegyétek fel a kapcsolatot az egyik barátnőjével, biztosan a segítségetekre lesz. Akkor sem kell elkeserednetek, ha a párotok már mindenre is vett jegyet, és az összes új megjelenésű könyvet megrendelte. Egy ajándékkártya vagy egy ajándékutalvány itt is megoldás lehet.

ajándék nőknek karácsony Impulzív Magazin
7. A semmit sem kérőknek
Innen szép győzni! Erre az esetre azonban Joey, a Jóbarátokból már kifejlesztett egy fantasztikus ötletet: a saját készítésű kuponokat. Ez a művelet szerencsére nem igényli az origami művészetének elsajátítását, elegendő hozzá egy nagyobb üres papír, toll vagy ceruza, és némi fantázia, hogy mivel szerezhetnétek örömet a kedveseteknek. Azért adok néhány ötletet: havi egyszeri mosogatás, felmosás, teregetés, bevásárlás vagy porszívózás. A kellemesebb „feladatok” közül mondjuk ott a plázázás vagy egy romantikus film megnézése együtt. A lehetőségek tárháza végtelen…

Így már nem is tűnik olyan borzalmasnak, ugye?! Bízom benne, hogy a listát végigolvasva, a karácsonyi ajándékozás férfi olvasóink számára az üröm helyett örömmé válik, és ez az érzés majd az ünnep hangulatának is része lesz.

Szerző