Soha nem fogom elfelejteni, amikor Dorka lányom három évesen egyre kényelmesebben helyezkedett el az óvónője ölében. Megkönnyebbültem, sikerült! Még néhány praktika, és könnyek nélkül beszokott az óvodába. Ő sem sírt és én sem. Arra gondoltam, talán így szeptember elején nem árt összegyűjteni azokat a trükköket, tanácsokat, amelyek mások számára is megkönnyíthetik a leválást, a beszoktatást. Katus Györgynét, Kalocsa Város Óvodájának, Bölcsődéjének vezetőjét kérdeztem.

Minden fejben dől el
A legtöbb szülőnek lelkiismeret furdalása van akkor, amikor otthagyja a gyermekét a bölcsődében vagy az óvodában. Ezt tapasztalják Önök is?
Teljesen mindegy, hogy bölcsődébe vagy óvodába kell elengednie a szülőnek a gyereket. Amikor eldönti azt, hogy visszamegy dolgozni, akkor azt is el kell döntenie, hogy ő valóban elengedi ezt a gyereket. Mert addig, amíg egy szülő ezt fejben nem dönti el, addig a gyermek sem fog tudni elszakadni, mivel érzi, hogy anya aggódik, hogy félti őt. Természetesen minden anya félti a gyerekét, hiszen egy olyan kötelék alakul ki az első időkben, amiről nehéz lemondani, nehéz elválni. Tudnunk kell, hogy ez tulajdonképpen nagyon jó lesz! Olyan helyre kerül a kicsi, ahol szeretni fogják és mindent megtesznek azért, hogy ő ott jól érezze magát. A kisgyerek nevelőjének és az óvónőnek is ez az érdeke, hiszen senki sem szeretné, hogy egész nap sírjon az a csöppség. A pedagógus pontosan arra törekszik, hogy minél előbb megtörténjen a leválás. Másfél éves koruktól a gyerekek már túl vannak az ölbéli játékokon, már elkezdenek érdeklődni a játékok iránt, és el is kezdik használni őket. Sőt, már nemcsak a tárgyak iránt érdeklődnek, hanem a társaik iránt is. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a gyerek a gyerektől tanul a legtöbbet és a leggyorsabban.

A beszoktatás
Mennyi időre van szüksége egy gyermeknek arra, hogy megszokja az új életformát?
Minden gyerek más. Egyéntől függ, hogy mennyi időre van szüksége a beszokásra. Van, aki két, három nap alatt megszokja az új környezetet, és lesz olyan, akinek kell a két hét. Általában a két hét elég szokott lenni arra, hogy szívesen maradjon. Eleinte mindig csak rövid ideig hagyjuk ott, hogy ne úgy érezze, hogy ez neki muszáj. Vigyük haza az első néhány napban másfél óra után, egy óra után, hogy kívánkozzon vissza. Azt érezze, hogy neki ott jó volt. Én azt is szoktam javasolni, hogy az óvoda udvarában kezdjék a beszoktatást, mert ott nincs bezártság, ott szabadabbnak érzik magukat, és ott azért könnyebb nekik az ismerkedés a környezettel és az óvó nénikkel.


A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/5. számában olvashatjátok el.

Szerző