Inspiráló beszélgetés Lichtenberger Viviennel, a Viveccho Virág tulajdonosával, aki öt évvel ezelőtt nyitotta meg ma már virágzó boltját, ami a szíve csücske lett. De hogy valójában mivel is jár egy álom megvalósítása, azt csak ő tudja, és most elárulja nekünk is.

Viveccho Virág interjú Impulzív Magazin
Vivi eredetileg más tervekkel indult az életnek, de szerencsére megtalálta azt, ami igazán neki való.
– Egy lakberendezési iskolába jártam Pesten, ami rettentően érdekelt, teljesen lekötött, úgy éreztem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben. Később mégis azt vettem észre, hogy hiányzik valami az életemből, ezért úgy döntöttem, hogy elvégzek egy virágkötő tanfolyamot is, majd egy-két hónapot itthon dolgoztam egy bútorüzletben. Annak ellenére, hogy szerettem a munkámat, tudtam, hogy ez mégsem én vagyok. Ezt látták rajtam a szüleim is, akik bíztattak, hogy változtassak, ne várjak semmire. Így hát belevágtam! A jelenlegi üzlethelyiség előtt többször elsétáltam, éreztem, hogy rám vár, és épp kiadó volt, amikor eldöntöttem, hogy virágboltot nyitok.
Vivi egyik becenevét választotta a bolt nevének: Viveccho. A kedves kis üzlet híre szinte azonnal elterjedt, az elégedett vásárlók egyre lelkesebben népszerűsítették a városban és a környéken is.
– A boltocska hamar felkeltette az emberek figyelmét, mert olyan újításokat hoztam vele Kalocsára, ami előtte sehol máshol nem volt. Korábban nem készített senki virágdobozokat – ezekre az egyedi matricáimat is ráragasztom -, és barna papírba sem csomagolt senki virágot, én pedig mindezzel szinte berobbantam a köztudatba. Ez az új trend rögtön vonzani kezdte a fiatalokat, de akkoriban még szerettem volna azoknak az igényeit is kielégíteni, akik a megszokottabb stílust szeretik. Mostanra viszont már úgy érzem, hogy eljutottunk odáig, hogy csak olyan dolgokat áruljunk és készítsünk, amik a Viveccho Virág stílusra jellemzőek.
A saját üzlet legnagyobb előnye, hogy Vivi szabadon kiélheti kreativitását, bíbelődhet az apró díszekkel és mindig talál új különlegességet, amit beépíthet a bolt kínálatába.
– Többször előfordult már, hogy feltettem egy asztaldísz fotóját az internetre, és egyből tíz egyformát rendeltek belőle. Persze az utolsó darabnál már csukott szemmel ragasztjuk össze az elemeket. Egyébként mindig van új feladat a boltban, ezért is szeretem csinálni. Sokszor előfordul, hogy hasonló díszt kérnek, de más színben, plusz kiegészítőkkel, így máris új dekoráció születik. Minden évszakban érkeznek újdonságok, ezért az árubeszerzést különösen kedvelem. Órákig szoktam állni a nagykerben a polcok előtt, nézem az új kincseket, és azon gondolkodom, hogyan tudnám beilleszteni az üzlet stílusába.

Viveccho Virág interjú Impulzív Magazin
Nem csupán virágcsokrok és csodás díszek gyártásával és árusításával foglalkoznak, hanem esküvői dekorációk készítését is vállalják. Kezdetben csak a környéken dolgoztak, de Vivi ma már az ország több pontjára is jár csodálatos esküvői díszeivel.
– Szerencsések vagyunk, mert már az első évben felkértek minket dekorosnak egy esküvőre. Gyakorlatilag azonnal fejest ugrottam a mély vízbe, de szerencsére számíthattam a családom segítségére. Egy ilyen komplex díszítést nagyon összetett feladat elkészíteni, sok időt igényel, és rengeteg munkával jár. Ha hétvégi esküvőre készülünk, csütörtökön hozzuk a friss virágokat, és már kezdődik is az alkotás. A szombati esküvőig folyamatos munka vár ránk, amellett, hogy az üzlet is nyitva van. Aztán szombat hajnalban elindulunk a díszekkel, majd másnap hajnalban a bontás is a mi feladatunk.
A menyasszonyok általában konkrét elképzelésekkel érkeznek Vivihez, a „Nagy Nap” dekorációjával kapcsolatban, majd közösen ötletelnek tovább, mivel lehetne még különlegesebbé tenni a díszítést, így fokozatosan alakul ki az esküvő egyedi stílusa.
– Volt már olyan, hogy a menyasszony csak az esküvő színvilágát árulta el, majd megkért, hogy lepjem meg a dekorációval. Ha pontosan tudom, hogy mire nyitott és mi az, amit nem szeret, onnantól kezdve teljesen rám bízhatja a dekorációt. Általában viszont kész tervekkel jönnek hozzám a menyasszonyok, amiket igyekszem megvalósítani, sőt az elképzelést újabb ötletekkel is kiegészítem, hogy még egyedibb legyen a végeredmény. Szoktam nekik küldeni más ötleteket is, így új variációkat is látnak, amikből szemezgethetnek. Volt olyan évünk, amikor mindenki púderrózsaszínt szeretett volna, ugyanazzal a magas asztaldísszel, benne a zölddel, illetve lógós dekorelemekkel. Én azonban szeretem, ha minden esküvő egyedi, ezért igyekeztem más díszítőrészleteket is ajánlani, próbáltam megfejteni a menyasszonyok saját stílusát, és aszerint alakítani a dekorációt.
Ahogy az ifjú pár számára intenzív időszak az esküvőszervezés, ugyanúgy stresszes azoknak is, akik segítik őket ebben.
– Az esküvői időszakban valójában csak hétfőtől szerdáig alszom, aztán csütörtöktől végig azon izgulok, hogy biztosan elkészülünk-e, elég lesz-e a virág. Pedig olyan még nem fordult elő, hogy nincs kész időre a dekoráció, holott már jó pár esküvőt végigcsináltam. Ilyenkor mégis óriási a nyomás rajtam, hiszen a pár a „Nagy Nap” szervezését bízta rám. Ez a bizalom pedig sokat jelent nekem, így mindig a maximumot szeretném kihozni magamból, hiszen csak így szerezhetek nekik felejthetetlen emléket. Akkor nyugszom meg, amikor látom a szerelmes páron, hogy elégedett a dekorációval.

Viveccho Virág interjú Impulzív Magazin
Azt hihetnénk, hogy Vivinek, aki már sok-sok esküvő szervezésében részt vett és látott ezerféle kreációt, a saját „Nagy Napján” könnyű dolga lehetett. Ez azonban nem egészen így történt.
– Nos, nálam éppen az ellenkezője volt, mert én mindent szerettem volna. Úgyhogy elég nagy munka volt lefaragnom azt a burjánzó mindenséget, ami a fejemben kavargott, és kitalálni, hogy mit szeretnék igazán. Annyival volt egyszerűbb a dolgom, hogy megkérdeztem a páromat, aki a színes dekorációt szereti. Az első helyszínen – ami végül nem valósult meg -, arany flitteres díszeink lettek volna, melyek akkoriban robbantak be az esküvők világába. Az óriási csillogás miatt lehet, hogy még a Holdról is látták volna a lagzinkat! Sajnos helyszínt kellett váltanunk és Bakodpuszta lett a befutó, ami teljesen más jellegű az előzőhöz képest. A puszta és a csárda hangulatához nem igazán illett az arany flitter, ezért mindent el kellett felejtenünk ebből a dekorációból. Majd megláttam egy képet egy csokorról, melyben a pasztellszínek uralkodtak, és végül abban maradtunk, hogy ezek lesznek az esküvőnk színei.
2020 igazán zűrös év, több rendezvény és ünnepség elmaradt, sokáig az esküvőket sem lehetett megtartani, mindenki nehéz helyzetbe került.
– Tényleg rossz időszak volt ez, több síró menyasszonnyal beszéltem, akiket nehezen tudtam megvigasztalni, ez pedig engem is elszomorított. Én sem tudtam semmi bíztatót mondani a jövővel kapcsolatban, de azért igyekeztem őket bátorítani, lelkesíteni. Mondtam, hogy ne féljenek, ha találnak bármilyen időpontot, akár egy hétfőt vagy vasárnapot, mindenképpen megoldjuk, ott leszünk, és valóra váltjuk az álmukat. Voltak, akik úgy döntöttek, hogy csak sima polgári szertartást tartanak, ahhoz pedig csupán egy csokrot és kitűzőt kellett készítenünk. Amióta pedig kijött a rendelet, hogy meg lehet tartani az esküvőket, folyton rohanok. Csörög a telefon, két napos csúszásban vagyok a virágboltos üzenetekkel, mert annyira beindultak a lagzik. Mindenki lecsapott a szabad időpontokra, lesz hétfői és szerdai esküvő is, úgyhogy nincs megállás, de nem bánom ezt a pörgést.
Őt is rosszul érintette, hogy az elmúlt időszakban nem lehetett esküvőket tartani.
– A szervezés közben a menyasszony és köztem szoros lesz a viszony, hiszen folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, egyeztetünk, így ha az esküvő után találkozunk, rengeteget tudunk beszélgetni. Amikor kiadták a rendeletet, akkor főként a menyasszonyokért aggódtam. Hogy fogják ezt megélni, átvészelni? Hiszen sokan kislánykoruk óta tervezgetik életük nagy napját, álmodoznak, hogy milyen lesz majd az esküvőjük, most pedig mindent újra kell tervezni.

Viveccho Virág interjú Impulzív Magazin
Legnagyobb örömére idén igazán változatosak a menyasszonyok kívánságai, nem csak a púderrózsaszín az uralkodó.
– Hál’ istennek, ez az év elég változatos és izgalmas lesz, már nem mindenki a rózsaszínre vágyik, hanem lesz kék esküvő is. A pasztellszínek viszont továbbra is dominálnak, valamint a hercegnős téma mellett a tanyasi világ is meg fog jelenni. Ha kérdezik, hogy mik az esküvői trendek, nem lehet rá pontos választ adni, hiszen minden menyasszonynak más a stílusa. Van, aki a természeteset szereti, „csak semmi csillogás” jeligével, más, pont az ellenkezőjét kéri: minél extrább és látványosabb legyen az egész. Idén bejöttek a száraz virágok, ezek most élik az aranykorukat, illetve az év újdonsága a közel-keleti stílus. De ettől függetlenül ugyanúgy mennek, amik eddig is kapósak voltak. Minden embernek más tetszik, más áll hozzá közel, és mi ezt szeretnénk megtalálni, megvalósítani. A dekoráció megálmodásakor, elsősorban a menyasszony elképzelésének megfelelő ötleteket keresek, persze újdonságokkal színesítve. Ugyanis, ha bele tudunk csenni pár új ötletet az elképzelésébe, azzal máris valami mást, valami egyedit alkottunk.

Vivi szerint igenis jelentőségteljes ez a nap: „A házasság nem csak egy papír, hiába mondják ezt sokan, mert ha valaki hivatalosan köti össze az életét egy másik emberrel, az a kapcsolatuk új szintjét jelenti. Más érzés, mikor már férjemnek és feleségemnek hívjuk egymást, sokkal mélyebb kapcsolatot jelképez”. Tehát bátran mondhatom, hogy Vivi minden egyes pár esküvőjét a szívén viseli és rengeteget tesz azért, hogy a „Nagy Napot” felejthetetlenné varázsolja számukra.

Fotó: Emma

Szerző