A Jelenlét heti adásában, három szerkesztőnk egy mindig aktuális témát jár körül – ez pedig nem más, mint az idegen nyelv tanulása. Persze legyinthetnél: mi újat tudnak még mondani erről? A válasz: semmit! Nem is ez a cél, inkább ötletek, érzések átadása és annak megfogalmazása, hogyan lehet az „iskolai mumusból” sok-sok örömet adó kikapcsolódás.

nyelvtanulás Impulzív Magazin
Ha azt hallod, hogy nyelvtanulás, minden bizonnyal az első pavlovi reflexed egy instant gyomorgörcs. Valószínűleg azért, mert visszagondolsz azokra az időkre, amikor a nyelvtanulás egyet jelentett az intézményi keretek között töltött tanórák szódolgozataival, a nyelvtani feleletválasztós tesztekkel, az alany-, tárgy- és részes esetekkel, valamint hasonló nyelvi „szépségekkel”.

Már pedig lehet ezt egészen kicsi kortól is másképp csinálni! Ehhez persze fontos megtalálni a megfelelő partnert, aki esetünkben nagy valószínűséggel egy nyelvtanár lesz. Bár ahhoz, hogy „beszippantson” a választott nyelv, ez nem kizárólagos – viszont kétségkívül lényeges – feltétel. De mi nyomhat még sokat a latban, hogy elhatározásunkhoz lendület és lelkesedés is társuljon? Például a legújabb világslágerek? Vagy a legmenőbb játékok, melyeknek csak akkor tudsz igazán a részese lenni, ha egy nyelvet beszélsz azok különböző nemzetiségű résztvevőivel? Esetleg egészen egyszerűen az, hogy beleszeretsz abba a világba, melynek történelmét, kultúráját és lakóit az adott nyelv képviseli?

Ezeket a témákat járja körül a héten főszerkesztőnk, a vállaltan „la bella Italia”-rajongó Gillich Panna, oldalán két szerkesztőtársunkkal. Egyikük Enzsel Adél, aki tapasztalt ismerője a témának, hiszen évek óta Angliában él és dolgozik, sőt már az is előfordult vele, hogy angolul álmodott. Másik megszólalónk a nyelvtanulás témáját ugyancsak „szakavatottként” ismerő Póli Emma, akiről most megtudhatod, hogy nemcsak a főzésben, az írásban és a fotózásban jeleskedik, de az angolban is penge. Olyannyira, hogy másokat is segít és kalauzol e nyelv elsajátításának útján a legkisebbektől, a továbbtanulni készülő középiskolásokig. Na, de hogyan kezdődött az ő „nyelves” pályájuk? Mi tette őket az adott nyelv szerelmesévé, és mit adhat ez a beszélgetés Neked? Kiderül, ha a lejátszóra kattintasz. Jó szórakozást! Enjoy! Divertiti! Amusez-vous bien! Viel Spaß!



Szerző