Görög Ibolya, kitüntetett protokoll-szakértő volt a Lélekmelegítők előadás-sorozatunk áprilisi állomásának vendége. A magával ragadó előadói stílussal, humorérzékkel és minden tiszteletet megérdemlő tudással színpadra lépett szakember, másfél órás előadással készült „Hétköznapi protokoll” címmel. Még a Kalocsai Színház nézőterét csordultig megtöltő hallgatóság lelkes tapsviharával zárult előadást megelőzően beszélgettünk a szakértővel viselkedéskultúráról, generációs bajokról, nevelésről, lazaságról és sikerről.

Görög Ibolya illem protokoll viselkedéskultúra Impulzív Magazin
– Olvasva az est címét, azonnal felmerül az emberben a kérdés, hogy mit is takar a „hétköznapi protokoll” kifejezés? Mi alapján foglalja csokorba, hogy ilyenkor miről beszél? Mi mindenről lehet és kell ilyenkor szólni?
– Először is arról mindenképpen, hogy az élethez pozitívan kell hozzáállni! Egy fáradt ember ugyanis utál udvarias lenni. Ezután térek rá arra, hogy amikor találkozunk valakivel, ki nyújt először kezet, hogyan és miért. Aztán arról, hogy mit kezdjünk a kézcsókkal, vagy hogyan érdemes valakivel úgy leülni tárgyalni, hogy komolyan is vegyenek. Utána beszélek például a rossz hangsúlyozásról, tehát túlkiabálásról, vagy éppen a túl halk beszédről, a hadarásról – ami mondjuk tőlem különösképpen vicces. (nevet fel, két ütemesen ledarált mondat között) Majd arról is szó lesz, hogy miért fontosak a nonverbális dolgok, magyarán, hogy mit látnak, amikor ránk néznek. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a külsőmmel azt kell üzennem, amit el akarok hitetni magamról. Az, hogy állásinterjúra vagy piacra megyek, nyilván két különböző megjelenést igényel, öltözködésben és testbeszédben egyaránt. Aztán, ha marad idő rá – és kell, hogy maradjon –, akkor a tegezés-magázás témájáról is szó lesz például.
– Nyilván nem véletlenül esik a választása pont ezeknek a jelenségeknek a kitárgyalására. Vannak az elmondottak között olyanok, amelyek terén mi, magyarok kifejezetten gyengék vagyunk?
– Én ezt külön a magyarságra vetítve nem emelném ki. Amit látok, hogy bár általában jó a helyzet, itthon valahogy mégis romlik a köszönési kultúra. Ha valaki belép valahová, akkor köszön. Nem azért köszönök ilyenkor, mert lesem, hogy van-e, aki fogadja, hanem mert köszönni illik. Vagy a csúnya beszéd, amit én nagyon rosszul viselek! Minden a „vazze-vazze”, és ez rendkívül szegényíti a nyelvünket, amiből lassan ki is kophatnának az igék. Speciálisan magyar jelenségekről tehát nem tudnék beszélni, inkább a korosztály-hozta „rohanok”, „kit érdekel”, „laza vagyok” mentalitás az, ami rontja az egyébként meglevő viselkedéskultúrát.

Görög Ibolya illem protokoll viselkedéskultúra Impulzív Magazin
– A korosztályos jelenség minden esetben rontja ezt, vagy esetleg átalakítja, formálja is?
– Az elmondott példák esetében kifejezetten rontja. Amúgy nyilvánvaló, hogy átalakulás is történik a telefonos, e-mailes, üzenetküldős kommunikáció térnyerésével, de az alaptézisek nem változnak: minthogy kinek kell köszönni, ha belépek valahová, vagy ki ajánlja fel a tegezést. Ezek között vannak örök értékek, ahogyan Márai Sándor is mondta: „A műveltséget a köznapok apró reflexei mentik meg!” Hiába változik a társadalom, az, hogy én „csókolom”-mal, vagy „jó napot”-tal köszönök, de egy csomó minden a mai napig megmaradt. És hogy ez mennyire igaz! Ha hiszi, ha nem, de mindmáig rengeteg huszonéves fiatal keres meg. Például azzal, hogy megy a barátnője szüleihez, és nem tudja, hogy illik-e ilyenkor virágot vinni. Tudják, ha betartják ezeket a gesztusokat, akkor nagyobb eséllyel lesznek sikeresek.
– Ez a megfigyelés egy korábbi interjúja során meg is ütötte a fülemet. Hiszen van ugye ez a klasszikus „a mai fiatalok”-hoz való, kendőzetlenül pejoratív hozzáállás. Ön viszont ezzel szemben éppen arra mutatott rá, hogy egyáltalán nem ilyen rossz a helyzet, sőt, ellenkező irányú folyamatot vél látni.
– Bizony! Meg hát azzal, hogy valaki kimondja, hogy „a mai fiatalok”, végtére saját magát is öregíti, nem? Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a mostani, felgyorsult korszellem tompít ugyan, de alapjaiban mindenki tudja, hogyan kellene viselkednie. Talán egy megkeseredett ötvenes azt mondja, hogy őt már nem érdekli semmi, de egy fiatal, aki tudja, hogy abban a korban van, amikor igenis meg kell alapoznia, hogy sikeres lesz-e az életében vagy sem, vagy egy új munkahelyre kerülve fontos benyomásokat kell tennie, az felfogja, hogy érdemes tisztában lenni a viselkedéskultúra alapvető szabályaival.
– Mit adnak nekünk a hétköznapi protokoll-ismeretek, amelyeket az előadás után törekszünk majd az életünkbe beépíteni?
– Mindenképpen adnak egyfajta magabiztosságot, hogy én, egyenes derékkal tudom, hogyan kell csinálni valamit. A többiekről pedig annyit, hogy „hát, nem mindenkit mi csináltunk”. Adnak tehát önbizalmat és felkészülést arra, hogy a kínos helyzeteket, a mindennapok során adódó problémákat jobban meg tudjuk oldani.

Görög Ibolya illem protokoll viselkedéskultúra Impulzív Magazin
– Azt mondta, ha a negyede átmegy abból, amit egy ilyen előadás során közvetít, Ön már nyert. Miért elég a negyede?
– Ha bárkit megkérdez, aki kiáll előadni, legyen egyetemi tanár vagy foglalkozását tekintve bárki más, tudja, hogy amit elmond, azt az emberek nem tudják azonnal felfogni. A figyelem ugyanis félpercenként leáll és felélénkül. Ha rossz az előadás, akkor a fél percbe beleragad a hallgató és később még nehezebben jön onnan vissza, azaz több veszik el az elmondottakból. Azt soha nem szabad elvárni, hogy százszázalékos legyen a siker! Ilyen nem létezik. Az más dolog, hogy ha összeadódna a hallgatóság sok-sok huszonöt százaléka, akkor nyilván kijönne a száz, de egy embernél nem tud összejönni.
– Ha ebbe a huszonöt százalékba kellene besűríteni a legfontosabb apróságokat, mi mindent sorolna ide?
– Én semmit. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi az, amire szüksége van. Ő tudja, hogy mit csinál jól, és min kell változtatnia. Ha az egyén bármiből profitál, amit elmondtam, akkor én már nyertem!
– Ezek mennyire tanulható dolgok? Szokás mondani, hogy vannak saját viselkedési mozzanataink, és vannak felvettek. De mennyire kell tudatosnak lenni ahhoz, hogy az elhangzottakon elgondolkozzon az ember, és mérlegelje, mit kell másképp csinálnia, vagy éppen mi az, amit jól csinál?
– Remélem, hogy az itt helyet foglalók egy perc alatt tudják mérlegelni, hogy a hallottak hasznosak a számukra vagy sem, követik-e az általam vázolt gyakorlatot vagy sem. Egyébként a viselkedési kultúránk fejlődése tekintetében már a pólyás kortól elkezdődik a tanulás. Egyszer felhívott egy nő, és azt kérdezte, „Hány éves korában kell elkezdeni a gyermeket nevelni”? Mondtam neki, hogy már késő! Ezeket a konvenciókat folyamatosan kell átadnunk nekik. Ha a gyermek belép valahová, akkor mondjuk neki, hogy köszönjön. Ezek által megtanulhatja, hogyan kell közlekedni a társadalomban. Ha ezt az iránytűt nem kapja meg a szülőktől, és hagyják, hogy a gyermek egyénisége hadd törjön felfelé, ahogy akar, akkor később nagy csalódások érhetik. Például amikor kikerül az életbe, és ott áll, mint Bálám szamara, hogy a „cselédség hol van”? Ha azonban a szülő átadja ezeknek az apró mozzanatoknak a töredékét, a gyermek már megkapja a hajlamot, hogy onnantól kezdve ezekre fokozottan figyeljen.

Görög Ibolya illem protokoll viselkedéskultúra Impulzív Magazin
– Néha mégis előfordulhat olyan furcsa helyzet, hogy a gyermek hozza a normákat otthonról, aztán az iskolában vagy az óvodában valami egészen mással találkozik…
– Ezért nem lennék én sosem tanár! Mert ezt a tanárnak kell visszafaragni oda, hogy a gyermek sikeres lehessen, hogy könnyebb és jobb élete legyen később.
– Mi az, amin felnőttkorban ugyanígy lehet változtatni?
– Vissza kell metszenünk magunkból a túlságosan laza tegeződést, a csúnya beszédet vagy a túlzottan hosszú szakszavak használatát. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy minél hosszabb szavakat használ valaki, annál bölcsebb, pedig ez nem igaz! Nem kell megadni magunkat az általában divattá vált kommunikációs hullámoknak.
– Mint mondta, protokollfőnökként hét magyar miniszterelnököt is szolgált. Pályafutása során volt olyan helyzet, amire nagyon szívesen emlékszik vissza? Akadt esetleg olyan diplomáciai bonyodalom, amit a protokoll útján sikerült rendezni?
– Nekem mindent sikerült! Egy protokollos sosem azt mondja el, hogy milyen gikszer volt. Ellenben mindig arról beszél, hogyan oldotta meg az adott helyzetet. Nem az a probléma, ha baj adódik! Ilyenkor kizárólag arra kell fókuszálni, hogyan lehet azt megoldani. Ha nekem ez úgy sikerül, hogy az esemény gördülékenyen megy tovább, azt mondom magamnak, hogy ennél jobban senki nem tudta volna kezelni a helyzetet. Ez persze alkati kérdés is. De attól, hogy megállok a probléma mellett, és várom a megoldást, előbb-utóbb az akkor is megoldódik valahogyan. Ha viszont belemegyek és lendítek rajta, és úgy oldom meg a helyzetet, ahogyan én szeretném, na, az a protokollos dolga! Számtalan ilyen esemény volt. Egy példát nem is tudnék kiragadni, hiszen tizenkét év, két hónap, tizenkét nap alatt tényleg rengeteg alkalommal történt ilyen.

Fotó: Kesztyűs Attila

Szerző