A gyermekszívsebész történetét ott hagytuk abba, hogy a Dubaiban töltött tíz év után sok tapasztalattal a kezében otthagyta a fényűző várost és hazajött, mert a szíve még mindig Kalocsához húzta. Különleges hivatás, amit Csaba választott, hiszen hazánkban jelenleg csak öt gyermekszívsebész van. Most Pesten dolgozik, de amikor csak teheti, hazajön kis városába, hiszen itt dobog az ő szíve!


Voltál kint azóta Dubaiban?
Nyáron mentem volna, pont a Ramadán idején, amikor a hivatalokban nem dolgoztak, így nem tudták lepecsételni a munkavállalási szerződésemet. Többször hívnak külföldre, illetve amit még nagyon szeretek, Indiában, Afrikában műteni szeretetből. Aki elér egy szintet, annak kötelessége segíteni.

Ott teljesen más körülmények fogadtak, mint amihez hozzászoktál.
Van olyan, hogy nincs áram és kikapcsol a szívmotor vagy a lélegeztetőgép. Ilyenkor gyorsan ki kell találni valamit.

Én biztos pánikba esnék ilyen helyzetben…
Az halálos is lehet! Gyorsan ki kell találni valamit, nincs idő várni! Egyébként abban a pillanatban, amikor elkezdek operálni, akkor már megnyugszom, nem is lehet izgulni! Szívesen monitoroznám egyszer a testem, ha baj van, hogy reagálok.
Melyik a legextrémebb műtét, amire szívesen gondolsz vissza?
Miamiban csináltunk „helikopteres Ecmot”, ami azt jelenti, hogy a beteg gyermeket nem lehet szállítani, ezért mi megyünk oda helikopterrel, műszívre tesszük és azzal a helikopterrel vissza is hozzuk és megoperáljuk. Voltak szenzációs esetek még! Egyszer egy betegnek Olaszországban találtak szívet. Megbíztunk a kinti orvosokban, ők kivették a szívet, az olasz légierő hozta el, mi pedig Pesten vártuk, hogy beültethessük. Aztán egy kislány szívét az egész világon csak egy helyen műtötték volna meg iszonyat sok pénzért, mi negyed annyiért vállaltuk a műtétet, és sikerült megmenteni az életét! Az egyik legkisebb gyermek 360 grammal jött a világra, és 21 hetesen operáltam. Ma napig ír nekem karácsonyra. A másik jó „buli”, amit most nagyon élvezek a transzplantáció.

…….
A cikk folytatását a Impulzív Életmód Magazin 2017/1. számában olvashatjátok el.

Szerző