Ha újév, akkor lencse, ezt mindannyian nagyon jól tudjuk, hiszen a sok apró szem hoz majd szerencsét a következő 12 hónapban. A lencse azonban szuper hozzávaló az egész év során, mert tele van hasznos tápanyagokkal, és különösen jó saláták feldobásához, vagy akár köretként is.
Ami különösen jó ebben a salátában, az a színe: a cékla makacs lilasága feldobja a tányért, főleg a szürke téli napokon, amikor minden kopár és lehangoló. Persze mellette megfog minden mást is, szóval érdemes óvatosan bánni vele, hacsak nem szeretnél nyakig lilába borulni.
Bár maga az elkészítés viszonylag gyorsan megvan, az előkészületek kicsit időigényesebbek, hiszen a céklának kell egy óra a sütőben. Épp ezért érdemes akár már előző este nekiállni, annyival gyorsabban összedobhatjuk a salátát következő nap. A lencsénk is sokkal gyorsabban megfő, ha előző este beáztatjuk egy kis vízben. Akár előző este, akár aznap állunk neki, egy biztos: ez egy roppant egyszerű recept.
Hozzávalók
  • 1 nagy cékla (vagy 2 közepes)
  • ½ csésze lencse (90-100g)
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
Elkészítés
  1. A céklát mosd meg, szárítsd meg, majd csomagold be alufóliába és egy tepsiben süsd kb. egy órán keresztül, amíg puha nem lesz.
  2. A lencsét tedd fel főni egy lábasban egy csésze vízzel, egy csipet sóval és a két babérlevéllel. Fedd le, forrald fel, aztán takarékon főzd, amíg a lencseszemek megpuhulnak.
  3. Közben hámozd meg a megsült céklát, majd kockázd fel falatnyi méretűre.
  4. Egy tálkában keverd össze az öntethez az olívaolajat, fehérborecetet, mustárt, egy nagy csipet sót, egy csipet borsot. Add hozzá a fokhagymát is vagy aprítva, vagy egy fokhagymanyomóval szétnyomva. Jól keverd el.
  5. Egy tálban keverd össze a megfőtt lencsét és a felaprított céklát, majd öntsd nyakon az öntettel és keverd el jól.

Tippek:
  • A lencsére figyelj oda főzés közben, nehogy kifusson, vagy leégjen.
  • Ha szereted a fokhagymát, nyugodtan adj az öntethez több gerezddel is, csak vigyázz, ne vidd túlzásba, ne nyomja el túlságosan az ízeket.
  • A fehérborecet helyett használhatsz vörösborecetet is, vagy ha más nincs, akár citromlevet is.

Ezt a fogást tálalhatod akár magában salátaként, de akár köretként is, ráadásul egészen kevés energiabefektetéssel jár, és mégis tele van ízekkel, színekkel és tápanyagokkal – tökéletes az újév beindításához.

Fotó: Emma