Ha újév, akkor lencse, ezt mindannyian nagyon jól tudjuk, hiszen a sok apró szem hoz majd szerencsét a következő 12 hónapban. A lencse azonban szuper hozzávaló az egész év során, mert tele van hasznos tápanyagokkal, és különösen jó saláták feldobásához, vagy akár köretként is.

Ami különösen jó ebben a salátában, az a színe: a cékla makacs lilasága feldobja a tányért, főleg a szürke téli napokon, amikor minden kopár és lehangoló. Persze mellette megfog minden mást is, szóval érdemes óvatosan bánni vele, hacsak nem szeretnél nyakig lilába borulni.
Bár maga az elkészítés viszonylag gyorsan megvan, az előkészületek kicsit időigényesebbek, hiszen a céklának kell egy óra a sütőben. Épp ezért érdemes akár már előző este nekiállni, annyival gyorsabban összedobhatjuk a salátát következő nap. A lencsénk is sokkal gyorsabban megfő, ha jóval korábban beáztatjuk egy kis vízben. Akár előtte nap, akár aznap állunk neki, egy biztos: ez egy roppant egyszerű recept.

lencsés céklasaláta recept saláta gasztro Impulzív Magazin
Hozzávalók

  • 1 nagy cékla (vagy 2 közepes)
  • ½ csésze lencse (90-100g)
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés

  1. Először mosd meg és szárítsd meg a céklát, majd csomagold be alufóliába, és egy tepsiben süsd kb. egy órán keresztül, amíg puha nem lesz.
  2. A lencsét tedd fel főni egy csésze vízzel egy lábasban, egy csipet sóval és a két babérlevéllel ízesítsd. Fedd le, forrald fel, aztán takarékon főzd, amíg a lencseszemek megpuhulnak.
  3. Közben hámozd meg a megsült céklát, majd kockázd fel falatnyi darabokra.
  4. Egy tálkában keverd össze az öntethez az olívaolajat, a fehérborecetet, a mustárt, egy nagy csipet sót és egy csipet borsot. Add hozzá a fokhagymát is aprítva – vagy egy fokhagymanyomóval szétnyomva – és jól keverd el.
  5. Tedd egy tálba a megfőtt lencsét és a felaprított céklát, majd öntsd nyakon az öntettel és dolgozd össze alaposan.

lencsés céklasaláta recept saláta gasztro Impulzív Magazin
Tippek:

  • A lencsére figyelj oda főzés közben, nehogy kifusson, vagy leégjen.
  • Ha szereted a fokhagymát, nyugodtan adj az öntethez több gerezddel, csak vigyázz, ne vidd túlzásba, ne nyomja el túlságosan az ízeket.
  • A fehérborecet helyett használhatsz vörösborecetet is, vagy ha más nincs, akár citromlevet.

Ezt a fogást tálalhatod akár magában salátaként, de akár köretként is, ráadásul egészen kevés energiabefektetéssel jár az elkészítése, és mégis tele van ízekkel, színekkel és tápanyagokkal – tökéletes az új év beindításához.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !

Fotó: Emma

Szerző