Hogyan vehetjük észre, hogy gyermekünknek bokasüllyedése – ahogy a köznyelv használja – lúdtalpa van? Egyáltalán mikor beszélhetünk lúdtalpról és mit tehetünk, ha észrevesszük az elváltozást? Elsősorban a gyermekkorban megjelenő lúdtalpról beszélgetünk Szécsényi Szilvia gyógytornásszal, hiszen ez a leggyakoribb fejlődési rendellenesség.

Amikor gyermekünk megteszi az első lépéseket, a szülők szívét boldogság önti el, de már aggódva nézik, hogy lúdtalpas-e a gyermekük. De nem! Megnyugtató választ ad Szécsényi Szilvi. – A láb hosszanti boltozata nem süllyedhet le, hiszen még ki sem alakult. Várnunk kell, míg a gyermekünk elkezd totyogni majd rendesen járni, közben az izomzat megerősödik és két éves korra kialakul a boltozat. Ekkor már a láb izomzata is hozzászokott a járáshoz. De ezt a folyamatot nem szabad siettetni! – hívja fel a figyelmet Szilvi. – Sokszor esnek a szülők abba a hibába, hogy „hajszolják” a kicsiket a felállás, járás felé, ezzel megerőltetik az izomzatot és a szalagrendszert, ami még nem erősödött meg. Ha gyermekünk elfáradt, vegyük fel!

Kritikus időszakok

A gyerkőcöknél az iskolakezdés érzékeny időszak lehet, ugyanis a láb ilyenkor nagyobb terhelést kap, illetve a serdülőkor is megterhelő a gyors növekedés miatt. A nagyobb terheléssel járó sportok, illetve a testsúlynövekedés, elhízás minden életkorban jelentős szerepet játszik a lúdtalp létrejöttében.


A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2017/5. számában olvashatjátok el.