Egy korábbi cikkemben a lakásban való élet előnyeiről, hátrányairól írtam meg a tapasztalataim. Most, a sok keresgélés után, egy kis szerencsés széllel a vitorlánkban rátaláltunk a házra, ahol tovább folytathatjuk az életünket a kisfiúnkkal és a kutyánkkal, Pufival.

Az ingatlanok árai az utóbbi években magasra szöktek, a folyamat talán lassulni látszik, de még sokáig nem fog megállni. Ez kedvez azoknak, akik eladni szeretnének, de aki váltani akar, igazából ugyanott tart, hacsak nem jurtába szeretne kötözni az eladás után. Az adás-vétellel kapcsolatos huzavonára nem térnék ki, mert rendkívül szövevényes, nagyon sok olyan dologra kell figyelni, ami az embertől nagyon távol áll. A jog, az energetikai tanúsítványok szabályai, a bankok hitelkonstrukciói, mind-mind folyamatosan változnak. Mire boldog tulajdonossá válunk, pár ősz hajszállal gazdagabbakká leszünk, ez szinte bizonyos. Ha minden procedúra végére értünk, jöhet a kellemes rész, a tervezgetés, az új otthon színeinek, berendezéseinek, hangulatának megvalósítása.

Természetesen már akkor tervezgetni kezdünk, mikor kiszemeljük az ingatlant, tulajdonképpen a kiválasztás része is. A tényleges tervezés azonban akkor kezdődik, mikor először belépünk és bútorozatlanul, tisztán, csupaszon láthatjuk az ingatlant. Feltéve, hogy korábban lakták.
Ha szerkezetileg is hozzá kell nyúlni, kicsit nagyobb munka vár ránk, de ahhoz, hogy később valóban praktikus, élhető tereket tudjunk magunk körül, nem szabad megspórolni az időt, amit erre kell szánnunk. A fények a legfontosabbak. Nem csak azért, mert minden berendezési tárgy, burkolat más színt mutat az adott térben,mint a boltban, de ha nincs megfelelő mennyiségű szórt fény, az már rövidtávon is nagyon rá tudja nyomni a hangulatát az ott lakókra. Sokszor találkozom olyan rosszul tájolt házzal, ahol eleve lehetetlenség természetes fényhez jutni, ilyenkor sajnos mesterségesen kell megoldani. Nappal lámpát kapcsolni számomra kicsit olyan, mint amikor az ember fordítva veszi fel a pólót. Nem tudod, mi zavar, de érzed, hogy valami nem stimmel. A pólót gyorsan megfordítjuk, egy házat, falakat kicsit bajosabb.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/10. számában olvashatjátok el.