Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

Mindig elcsodálkozom, és fejet hajtok az írói zsenialitás előtt, amikor egy szerző ennyire összetetten gondolkozik, és ilyen mozaikszerűen építi fel történetét. A Kis tüzek mindenütt nem egy szimpla történet, néhány csavarral. A könyv maga a keserű valóság, amely örökérvényű kérdéseket rejt magában.
Maga a cím is rögtön megfogott, hirtelen elkezdett motoszkálni a fejemben, mi lehet ez a „tüzes” metafora – mert azt sejtettem, hogy az. Nos, ez a történet elolvasása után több ponton értelmet nyer, lenyűgözően válaszolgatva a címre és kibontva ezt a gyönyörű metaforát.
Egy tipikusan amerikai, kissé elszigetelt városrész, ahol a történet játszódik – amely egyébként valós földrajzi helyszín, Celeste Ng, az író itt töltötte gyermekkorát – Shaker  Heights. Ezen a környéken a rend és a szabályok teremtik meg a harmóniát.

Mindent szabályoztak: mikor szabad reggel felkelni,milyen hosszú lehet a férfiak haja Hittek abban, hogy ha minden apró részletet szabályoznak, akkor létrehozhatják a földön a mennyország kis darabkáját.
Az idilli kisvárosban élő emberek, természetesen tökéletesen belepasszolnak a környezetbe, ahogy a sztori egyik kulcsfigurája Mrs. Richardson és családja is. Sok mindent elárul, hogy a regény folyamán, ritkán látjuk a keresztnevét, csak így: Mrs. Richardson.
Kislány korában kitalálta, hogyan fogja élni az életétMindent jól csinált, jó életet épített magának, pont olyat, amilyet akart.
Azonban tökéletes élet nem létezik, ahogyan tökéletes ember sem és ezzel a szomorú igazsággal szépen lassan minden szereplő találkozik, amint belép életükbe a már szinte klisészerűen rejtélyes múltú Mia és lánya, Pearl.
A történetben mindent mélyen besző a család és az anyaság fogalma. A regény legfőbb kérdése: Mi a jó egy gyermeknek? Sőt olyan feltevések bugyognak elő rasszizmusról, abortuszról, adoptációról, amelyekre úgy gondolom szinte nincs is válasz.
Újra és újra ugyanoda lyukadunk ki: mi tesz valakit anyává? Önmagában a biológia, vagy a szeretet?

Az írói munka kiemelkedő, mert ilyen és ehhez hasonló dilemmák mellett nem köteleződik el, nem foglal állást, a pro és kontra szépen megjelenik, így az olvasóra bízza a végső döntést.

Nem mindegy milyen minőségünkben olvassuk a könyvet. Anyák vagyunk vagy gyermekek? Mekkora veszteségek vannak mögöttünk? És mi az, amire vágyunk?
Ajánlom ezt a kiemelkedő alkotást azoknak, akik hajlamosak rálépni a szabályok és a tökéletesség keresés útjára.
Bennem fellobbantott valamit.