Mikor kérdezik meg tőlünk a Trianoni béke pontos dátumát vagy a Pitagorasz-tétel képletét? Az érettségi után lehet, hogy soha senki. Ezek mind hasznos tudnivalók, ugyanakkor ma már olyan tudást is szereznek a középiskolások, ami a hétköznapokban felmerülő problémákra ad választ. Hogyan kell munkaszerződést kötni? Mikor kaphatom meg az első fizetésem? Mik a jogaim egy munkahelyen?
Nemrég változtattak az érettségi tételeken, és bekerültek a sorba többek között a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalók is, sőt arról is tanulnak a diákok, hogy a bíróságon hogyan illik viselkedni, miért nem kell félniük, ha a tárgyalóterembe lépnek… Egy ilyen témakört szakemberrel érdemes kidolgozni, olyan hiteles személlyel, mint Dr. Szamosvölgyi Dóra bírónő, aki minden 12. osztályos fiatalnak a bíróságon tart órát Életvitel és gyakorlat címmel. Az előadáson együtt dolgozzák ki a munkaszerződés létesítése és megszüntetése tételt, sőt egy életszerű szituációt is eljátszanak, hogy lássák a fiatalok, hogyan zajlik egy tárgyalás.
– Azt gondolom, hogy a jogot be kellene építeni az oktatásba, mert ezzel hasznos tudáshoz jutnának hozzá a fiatalok. Az életben hasznát tudnák venni a tudásnak, elég, ha csak a munkavállalásra gondolunk. A gimnázium befejezése után kilépnek a nagybetűs életbe, és nincsenek felkészítve alapvető helyzetekre, szituációkra. Sokszor tapasztalom azt, hogy nem tudják, milyen jogaik vannak, ha elmennek munkát vállalni. Beleesnek olyan hibákba, amik elkerülhetők lennének, ha már a középiskolában is tanulnának róla. Ezért tartom fontosnak ezt a kezdeményezést, olyan tudást ad, ami létfontosságú a hétköznapokban. Így világosan tudják, mit tehetnek, mik a jogaik, kihez fordulhatnak segítséget kérni. A bíróság nem az a hely, ahova az ember jókedvében megy, sokan rettegnek, ha beidézést kapnak, a gyerekekben is ugyanilyen félsz van, amit úgy lehet lebontani, ha tudják, hogy kik dolgoznak ott.
Láthatjuk, hogy a kimért bírónő valójában az az ember, aki segíteni szeretne. Dóra a gimnazistáknak tartott előadása után mesélt az életéről is.
– A nagymamám testvére volt a bíróság elnöke, így többször jártam itt, és már akkor megfogott ez a légkör, annak ellenére, hogy tudtam, hogy ez a pálya nagyon lélekölő. Családok hullanak szét a szemünk előtt, gyerekek sorsáról kell döntést hoznunk. A lelkemet nagyon öli, de mégis szeretem ezt csinálni, mert segíthetek az embereknek megoldani a problémájukat. Azt látom, hogy felszabadulnak az ügyfelek, mert megszabadulnak a gondjaiktól.