Tudtátok, hogy a Schroth-módszer a leghatékonyabb kezelési lehetőség gerincferdülés esetén? Úgy gondolom, hogy érdemes róla beszélni, mert kevesen ismerik, pedig nagyon látványos eredményt lehet elérni vele. Nézzük, mit érdemes tudni a Schroth terápiáról!
  1. A kiváltó okok különbözőek lehetnek, de az esetek legnagyobb részében ismeretlen eredetű a gerincferdülés kialakulása. A panaszok családon belül öröklődhetnek. Kialakulásában közre játszhat ideg-izom probléma, végtaghossz különbség vagy akár veleszületett elváltozás is.
  2. A terápia hatékony a Scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann-kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar) kezelésében, alkalmazzák operáció előtti mobilizáció vagy operáció utáni rehabilitációnál is, illetve egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák esetén is.
  3. A gyakorlatok lényege a hibás tartás javítása, a gerinc felegyenesítését és nyújtását segítő gyakorlatokkal. A törzs visszaforgatása középre, a speciális háromdimenziós légzéstechnikával, valamint az így korrigált testtartás megőrzéséért végzett izomerősítő és nyújtó feladatok gyakorlásával történik. A terápia célja a gerinc kóros görbületeinek csökkentése a gerinc nyújtásával, a gerincferdülés romlásának a megakadályozása, a tartásjavítás, a páciens testképének javítása és a tüdőkapacitás növelése.
  4. Mivel a bordákat is érinti az elváltozás, a személyre szabott gyakorlatok nélkül, a páciens minden egyes légvétellel erősíti a saját deformitását. Ennek elkerülése érdekében speciális, háromdimenziós, forgató légzés megtanulására van szükség, mellyel a deformitások ellen tudunk hatni. Ennek fontos szerepe van a derotáció (visszacsavarodás) elérésében és a bordapúpok csökkentésében. Valójában a háromdimenziós légzéssel a bordáknál létrejövő deformitást állítjuk helyre úgy, hogy a bordákat a normál irányba próbáljuk „visszacsavarni” a légvétellel.
  5. A háromdimenziós légzésre azért van szükség, mert ezáltal javul a kilégzés, a borda közti izmok és a rekeszizom aktivitása nő, intenzívebb légcsere alakul ki a légzőrendszerben, amely segíti a törzs rotációs (tengely körüli forgás) korrekcióját.


    A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/6. számában olvashatjátok el.