Ahogy elkezdenek dübörögni a latin dallamok, a táncparkett általában zsúfolásig megtelik. Ha szerencsés vagy és érzéked van a tánchoz, egész jól tudsz mozogni a ritmusra, elengeded a tested, és átadod magad a zene lüktetésének. De biztosan benned is ott motoszkál: fantasztikus lenne legalább pár lépést, mozdulatot megtanulni és legközelebb magabiztosan, mégis fesztelenül bulizni. A tánc közben a nők megélhetik nőiességüket, a férfiak pedig vezethetik őket, magabiztosságukkal levéve őket a lábukról. Ki ne szeretné ezt?
Karibi latin táncstílusokra épülő táncokat fogok szeptembertől tanítani Kalocsán” – mesélte Istella Dániel, aki városunkban most új programmal szeretné színesíteni a palettát. „Három karibi hangulatot idéző, hasonló stílusú, mégis más hőfokú tánccal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.” Az energikus, gyors lüktetésű salsa, egy lágyabb, finomabb bachata és egy érzéki kizomba várja a táncolni vágyókat.
Dani először a salsaba kóstolt bele, aztán a tánc több szegletében járt, de ma már bizton állítja: „Ha belekóstolsz a latin táncokba, biztosan magával ragadnak.”
Úgy tervezte meg a páros tanfolyamot, hogy aki táncolni szeretne, ne tartsa vissza csupán az, ha a párját nem tudja rávenni, ill. nincs társa, legyen az nő vagy férfi, ugyanis a tanfolyamon folyamatos párcserével fognak dolgozni a táncosok. Két csoport fog indulni szeptembertől, egy női csoport, illetve a páros.
„A Lady’s Style csoportban a három tánc jellegzetes lépéseit fogom megtanítani. A hölgyeknél fontos a test használata, az izoláció, ezért finomítjuk az apróbb mozgásokat, a csípőmozgást, a díszítéseket és a kézmozdulatokat. A női táncot éppen ezek varázsolják kecsessé, vonzóvá.”
A csoportos órákon a hangsúly máshova kerül, az együttműködésen alapul a közös tánc. Nem koreográfiát tanítunk a táncosoknak, hanem vezetés-követés technikákat különböző figurákon, kombinációkon belül, így párok együtt fedezik fel a táncok jellegzetességeit, ráéreznek a társuk mozdulataira, próbálnak egymáshoz csiszolódni, harmonikusan együtt létezni. Ehhez természetesen két ember kell, de a férfiak gyakran már a tánc szó hallatán menekülőre fogják, így még véletlen se rángatják el őket egy órára sem. „A fővárosban és az ország más területein ez merőben másképp működik” – cáfolja meg a sztereotípiát Dani. „Ott az órákra több férfi merészkedik el, mert rájöttek arra, hogy ezek a tánctípusok nem kívánnak azonnal magas szintű tánctudást. Akár három hónapos tudással már tudnak szórakozni hasonló táncos bulikban, rendezvényeken, tökéletes kikapcsolódási és akár ismerkedési lehetőség is. A legméltóbb feladat jut a férfiaknak – vezetni kell a hölgyet. Ha ezt megtanulják, utána a parketten sikerélményük lesz.” Bátorítjuk hát a Kalocsa és környéki férfiakat is, hogy próbálják ki ezt a mozgásformát, Dani óráján igazi kincset érő tudást szerezhetnek meg.
„Ezekre a táncokra valahol meg kell érni” – osztja meg velem Dani. „Hiszen szavak nélkül kell vezetni a hölgyet, akivel lehet, akkor találkoztál először az életedben. Ez az igazi kihívás viszont hatalmas élmény. Ha ismered a latin táncokat, akkor egy buliban olyan felszabadultan táncolhatsz, mint még sosem, nem feszengsz attól, hogy az egymást követő latinos táncokat képtelen vagy igazán élvezni, mert egyetlen lépés sincs a tarsolyodban.” Ha te is szeretnél a latin táncokra önfeledten, a gátlásokat levetkőzve táncolni, akkor ott a helyed szeptember 5-én az első táncpróbán!

Részletek Istella Dani eseményében!


Fotó: Panna