A csontritkulással már foglalkoztunk egy régebbi számunkban, most viszont olvasói kérésre újból elővettük a témát, hogy más szemszögből, még részletesebben tárjuk fel a betegséget. Bízom benne, hogy ezzel segíteni tudok az Impulzív olvasóinak, akik a csontritkulással küzdenek. Ha kérdése merült fel, bizalommal forduljon hozzám!

Mi történik belül?
A csontritkulás a csontok tömegének és mésztartalmának a csökkenése. A mésztartalom csökkenésével a csontok üregessé, kisebb sűrűségűvé válnak. Csökken az ellenállásuk a különböző erőbehatásokkal szemben, így könnyebben sérülékennyé válnak a mindennapi terhelés során.

Akiket érinthet a probléma
A leggyakoribb tényezők, amelyek okai lehetnek a csontritkulás kialakulásának: nem, életkor, családban előfordulás, testalkat, dohányzás, nemi hormonok mennyisége, helytelen táplálkozás, D-vitamin-hiány és alacsony kalcium bevitel, mozgásszegény életmód.

Fussunk elébe!
Fontos a kalciumban gazdag étrend, hiszen az elsődleges cél az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig (ez a primer prevenció), majd a csontvesztés lelassítása felnőttkorban (ez a szekunder prevenció). Az étkezésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent, esetleges D-vitamin-kiegészítéssel. Az erősítő gyakorlatok képesek megőrizni a csontok sűrűségét, a hosszú ideig tartó inaktivitás viszont kifejezetten csökkenti azt. Fontos, hogy az aktivitás folyamatos legyen, ugyanis ha felhagyunk vele, akkor a csontok sűrűsége elkezdhet csökkenni. Általánosságban az is elmondható, hogy minden mozgásfajta növeli a csontok ásványianyag tartalmát. A tengelyirányú, tehát álló helyzetben végzett mozgásoknak nagy szerepe van. Vagyis a fizikai aktivitással megelőzhetjük a csontritkulást és lassíthatjuk is a folyamatot.

Már gyanús lehet!
A kezdeti tünetet a terheléskor jelentkező, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalmat annyira hétköznapi panasznak tekintjük, hogy gyakran oda sem figyelünk rá, sokszor fáradtságnak tulajdonítjuk. Állandó panaszokat csak a későbbi időszakban okoz, így szinte észrevétlen alakul ki a már maradandó elváltozás. A betegséget kezdeti időszakban a reumatológus állapítja meg a panaszok, a beteg vizsgálata, a hajlamosító tényezők kikérdezése és különböző vizsgálatok alapján. Rosszabb esetben egy elszenvedett csonttörés kapcsán derül ki a betegség.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/5. számában olvashatjátok el.