Egy pozitív kisugárzású nő, aki tud hatni az emberekre, aki meg tudja élni a nőiességét, aki nem fél az újdonságtól, akinek, ha az életében akadnak nehezebb pillanatok, képes magába nézni és változtatni vagy éppen belevágni valami újba. Mit jelent az önismeret és miért van szükség arra, hogy néha kilépjünk a komfortzónánkból? Mariannát sokan a könyvelő irodából ismerik, de én most szeretném megmutatni egy másik oldalát, a paradox pszichológia szakembert vagy éppen a nagybetűs nőt!

– Az első benyomás után sokan megjegyzik, milyen nőies vagyok, ami szerintem elsősorban genetikai adottság. Rák jegyű vagyok, Mérleg aszcendenssel és Bika Holddal, a három legnőiesebb jegy. Úgy gondolom, hogy én ezt a csomagot hoztam. Tini korom óta figyeltem a nőies nőket, és próbáltam átvenni tőlük azt, ami nekem megtetszett bennük. Aztán szép lassan kialakult egy saját egyéni ízlésvilág. Így volt ez az öltözködéssel is, próbálgattam a különböző stílusokat és egy idő után ráéreztem, hogy miben érzem igazán jól magam. Akkor azt hallottam, hogy egy nő, a belső kisugárzásától lesz nő, de nekem akkor ez a fogalom megfoghatatlan volt. Ma már tudom, hogy tényleg ez számít.

Mi tesz egy nőt igazán nőiessé?
– Nyilván a külső alapján alakul ki az első benyomás a másikról. Azt gondolom, hogy nem kell nádszál vékonynak lennem, annak ellenére, hogy a média ezt sugallja. Arra kell a hangsúlyt fektetni, hogy a stílus, amit képviselek, az egyéniségemet tükrözze és magabiztosan tudjam viselni, mind a kiválasztott ruhadarabot, mind a hozzá illő kiegészítőket. Ehhez kell egy bizonyos fokú önismeret, mert ismerni kell saját magunkat ahhoz, hogy hangsúlyozni tudjuk az egyéniségünket, és kiemelni a nőiességünket. Nem kell órákat a fürdőszobában tölteni, hogy vonzóak legyünk, sokszor a kevesebb több. Tudnunk kell, mi áll jól nekünk és ne csak az aktuális divat befolyásoljon bennünket, mert akkor sajnos olyan ruhát is hajlamosak vagyunk felvenni, ami egyáltalán nem illik hozzánk. De ez önmagában még mindig csak csinossá tesz. Nőies, tényleg a kisugárzásodtól leszel! Mit jelent akkor az a bizonyos kisugárzás? Azt, hogy rendben vagy önmagaddal, de tényleg! Sajnos a legtöbb nő – a legszebbek is – kisebbségi komplexussal küzdenek, és nem veszik észre azt a csodát, ami bennük lakozik! Mert valahol, valamikor, valakinek elhitték, hogy értéktelenek.

Az idő múlásával a nők úgy érezhetik, hogy leértékelik őket. Vajon miből fakadhat ez az érzés?
– Azt veszem észre, hogy ötven felett nem „érett” nőről beszélnek, hanem „idős”-ről. A kultúránkban sajnos az idősebbek nem a bölcsességet hordozzák magukban, hanem az elbutulást, a leépülést. Törzsi kultúrákban az időseket tisztelet övezi, hiszen övék a tudás, amit tovább örökítenek. Valószínűleg bennünket azért visel meg az idő, mert a kollektív tudatban az van, hogy ha megöregszel, akkor feleslegessé válsz, nincs rád szüksége a társadalomnak. Úgy gondolom, ha az ember rendszeresen edzi úgy a testét, mint az elméjét, akkor megőrizheti a fiatalságát.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/3. számában olvashatod el.
Fotó: Kesztyűs Attila