Bizonyára milliószor hallottad már, hogy egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy minél változatosabban étkezzünk, hogy az összes tápanyaghoz (fehérje, zsír, szénhidrát) és a vitaminok, ásványi anyagok mindegyikéhez hozzájusson szervezetünk. De azt is tudod, hogy civilizált világunkban számos olyan hatás ér bennünket, ami gyorsítja az öregedést és károsítja szervezetünket? Lássuk, hogyan vehetjük fel ellenük a bokszkesztyűt!

Mik azok a szabadgyökök?

A szabadgyökök nap mint nap képződnek a szervezetünkben, és ez egy teljesen természetes folyamat. A szabadgyökök olyan nagy reakcióképességű és ingatag molekulák, amelyek a párosítatlan elektronjuknak testünk ép sejtjeiből próbálnak új párt találni. Ezáltal ép sejtjeink (DNS-eink) fognak rongálódni, ezért szokták sejtméregnek is nevezni őket. Szerencsére van egy antioxidáns enzinmrendszernek nevezett védelmi rendszerünk, ami kordában tartja őket.
Ha azonban az egyensúly felborul, vagyis a védelmi rendszerünk meggyengül, és a szabad gyökök száma megszaporodik, az károsítja egészséges sejtjeink működését és gyorsítják az öregedést. Az antioxidánsok és szabad gyökök tehát állandóan ott vannak szervezetünkben, folyamatos küzdelemben egymással, optimális esetben egyensúlyban egymással.
A túlzott szabadgyök-képződés okai között találjuk az UV fényt, a légszennyezést, a sugárzást, a gyulladásos folyamatokat, a gyógyszerek hatásait, a dohányzást, a kimerítő testedzést, a túlzott alkoholfogyasztást.

Ezek a túlszaporodott szabad gyökök pedig számos zavart és betegséget okoznak testünkben. Ilyenek az idegrendszeri zavarok, a különböző szív-érrendszeri megbetegedések, a tüdőbetegségek, a daganatos betegségek, a szembetegségek, az autoimmun betegségek, és bizony az öregedésért is ők felelnek.

Harcban a szabad gyökökkel

Az antioxidáns hatású vegyületek kvázi egy olyan halmaz vagy csoport, amelybe különféle vitaminok, ásványi anyagok és egyéb vegyületek tartoznak, melyek hatástalanítják a szabad gyököket. Szerepük tehát hatalmas, hiszen nélkülük szervezetünk sokkal hamarabb öregedne, és a korábban felsorolt betegségek is sokkal nagyobb valószínűséggel fordulnának elő.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/5. számában olvashatjátok el.