Az egészségtudatos életmód iránt érdeklődők napjainkban egyre sűrűbben találkozhatnak az inzulinrezisztencia fogalmával, de talán kevesen vagyunk tisztában azzal, mit is jelent ez – merüljünk hát kicsit mélyebben a témába! Kezdjük az elején: mit takar az inzulinrezisztencia, mint fogalom és miért érdemes foglalkoznunk vele?

Arról valószínűleg már hallottál, hogy a hasnyálmirigyünk termeli az inzulin nevű hormont, ami elsősorban a vércukorszintünk szabályozásáért felelős oly módon, hogy a sejtekhez (agy, izom, máj, zsírszövet) kötődve fokozza a szőlőcukor (más néven glükóz) molekulák felvételét a vérből. Így jutnak energiához sejtjeink, ezzel párhuzamosan pedig vércukorszintünk lecsökken.
Inzulinrezisztencia esetén ugyanez a folyamat indul el, de a sejtjeink csökkent mértékben válaszolnak az inzulin által adott jelzésre, amire a szervezet úgy reagál, hogy még több inzulint kezd termelni. Ez viszont fokozott megterhelés a „rendszer” számára, és bizony eljön az a pillanat, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulni kezdenek, és ennek következményeként a vércukorszintünk megemelkedik. Ha hosszú időn keresztül fennmarad ez a fokozatosan romló állapot, akkor félő, hogy cukorbetegség alakul ki. Viszont minél hamarabb sikerül diagnosztizálni és kezelni az inzulinrezisztenciát, annál nagyobb esélye van a nem klasszikus értelemben vett gyógyulásnak. Egy sikeres terápiával ugyanis, az anyagcserénk állapota akár a normál tartományba is áttolható, és ott is tartható, de az újra bekövetkező állapotromlás sajnos bármikor előfordulhat.

Tudtad?
Sokszor nehéz kiszűrni, hogy valakinek inzulinrezisztenciája van-e, de mutatkoznak konkrétan erre utaló jelek: folyamatos, főleg a has tájékán jelentkező hízás, hirtelen édesség-éhség, rendszertelen menstruáció, hajhullás, bőrön jelentkező sötét színű, szemölcsös elváltozás, fáradékonyság, a nap folyamán időszakosan megfigyelhető csökkent koncentrálóképesség és az étkezések utáni 2-3. órában rohamszerű jelentkező álmosság.

cukorbetegség egészséges táplálkozás inzulin inzulinrezisztencia tudatos életmód Impulzív Magazin

Életmód-terápia az inzulinrezisztencia visszafordításáért
A terápiának két sarkalatos pontja van: az étrend és a testmozgás. Bár dietetikusként a terápia étrendi vonatkozásait tárgyalom részletesebben, azért nem lehet elsiklanom a másik pont felett sem! Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód napjaink civilizációs betegségeinek az egyik fő okozója, tehát életmódváltásunk elkerülhetetlen része a heti 3-5 alkalommal rendszeresen végzett, legalább 30 perces olyan mozgásforma, ami egész testünket átmozgatja.

Tudtad?
A policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedőknél nagyon gyakran (50-70%-ban) kimutatható az inzulinrezisztencia, még normál testtömeg mellett is.

Drasztikus fogyókúra kizárva
Túlsúly esetén testtömegünk csökkentése szükséges, ami fokozatosan kell, hogy megtörténjen. Az ajánlások szerint 500 kcal-val kellene kevesebbet enni, mint amennyi a szervezetünk igénye – a heti 0,5-1 kg-nál nagyobb mértékű fogyás egyáltalán nem célravezető. A tényleges energiaigényünk meghatározása történhet az alapanyagcserénk és az ún. fizikaiaktivitás-szorzó együttesével vagy energiakalkulátorral is (ehhez bátran kérjük dietetikus segítségét). Fogyásunk már önmagában javítja a szénhidrát-anyagcserénket, ezzel párhuzamosan sejtjeink inzulinérzékenysége is nőni fog.

Hogyan vágjunk neki a diétának?
Először is limitáljuk a bevitt szénhidrátmennyiséget. Ehhez jó, ha az orvosunkkal egyeztetve meghatározunk egy irányszámot, ami behatárolja azt, hogy pontosan mennyi szénhidrátot vihetünk be egy nap folyamán. Hogy mennyi az annyi? A javaslat nőknél általában 140-180 gramm között mozog, férfiaknál ez a szám 160-200 gramm közötti. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor ezt el kell osztani napi 5-6 étkezésre. Ez ahhoz szükséges, hogy vércukorszintünk kiegyensúlyozottabb legyen a nap folyamán – a 3 óránkénti étkezés segít elkerülni, hogy farkaséhség törjön ránk, ami mindig túlevéssel, ezáltal többlet kalóriabevitellel, és további hízással jár. Ebben segít az alábbi táblázat.

ÉTKEZÉS NAPI SZÉNHIDRÁTMENNYISÉG (gramm)
140 160 180 200
reggeli 25 30 30 30
tízórai 15 15 20 25
ebéd 40 50 50 55
uzsonna 15 15 20 25
vacsora 30 35 40 45
utóvacsora 15 15 20 20

Vegyük figyelembe azt is, hogy a bevitt szénhidrátnak nemcsak a mennyisége számít, hanem az összetétele is, hiszen különböző fajtái nem egyformán emelik meg a vércukorszintünket. Ismerkedj meg a glikémiás index (GI) fogalmával, ami százalékban fejezi ki, hogy az adott nyersanyag milyen mértékű étkezés utáni vércukoremelő hatással rendelkezik a szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest (ez a 100%). Az alábbi táblázatban láthatod, hogy melyek az előnyös, alacsony glikémiás indexű nyersanyagok (50% alatti), és melyeket célszerű mérsékeltebb mennyiségben, és alacsonyabb GI-ű nyersanyagokkal párosítani.

cukorbetegség egészséges táplálkozás inzulin inzulinrezisztencia tudatos életmód Impulzív Magazin

nagyon magas 90-120% cukor, méz, cukrozott üdítő, burgonyapüré, főtt burgonya, kukoricapehely, datolya, fehér kenyér, hagyományos zsemle és kifli
magas 70-90% extrudált kenyér, puffasztott búza és rizs, kétszersült, keksz, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, tojással gyúrt tészta, kalács, szőlő, görögdinnye, sült burgonya
közepes 50-70% zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, ananász, 100%-os gyümölcslé, zöldborsó, müzli, kivi
alacsony 30-50% tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök (alma, körte, sárgabarack, szilva stb.), durumtészta, narancs, vadrizs
30% alatti fruktóz (gyümölcscukor), lencse, száraz bab, dió, grapefruit
15% alatti mogyoró, spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom, retek, cékla

A fenti értékeket befolyásolja az étel elkészítésének a módja is. Növeli a GI értéket minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, ahogy a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea). Csökkenti viszont a GI-értéket a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost (pl. saláta).

Eddig tartott az írásom első fele, de a témának még koránt sincs vége! A folytatásban további hasznos tippek következnek: Mi a helyzet a hozzáadott cukrokkal, és hogyan találjuk meg őket az ételcímkék útvesztőjében? Figyelni kell-e, hogy melyik napszakban mit eszünk? Hasznosak-e nekünk az élelmi rostok, és miben találjuk a legtöbbet belőlük? Tarts velem legközelebb is!

Szerző