“A vezető nagy kihívása, hogy erős legyen, de nem durva, kedves, de nem gyenge, határozott, de nem erőszakos, elemző, de nem határozatlan, szerény, de nem visszahúzódó, büszke, de nem arrogáns, humoros, de nem szarkasztikus.” ( Jim Rohn )
Bár Jim Rohn író és üzletember idézete a  vezetőknek szól, végső soron bárkire igaz. Így kellene működnünk a mindennapok során mindannyiunknak. Megszívlelendő ahogyan szembeállítja az erőt a durvasággal, a kedvességet a gyengeséggel, a határozottságot az erőszakossággal, az elemzőt a határozatlannal, a szerényet a visszahúzódóval, a büszkét az arrogánssal és a humort a szarkazmussal.
A lelki harmónia elérésének egyik fontos feltétele, hogy ki tudjunk állni magunkért. Önmagunk érdekeit mi magunk tudjuk a leghatékonyabban képviselni. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan tesszük. Ha másokat előtérbe helyezve folyton lemondunk a vágyainkról, akkor elégedetlenek, csalódottak, akár dühösek leszünk. Ha nem állunk ki magunkért, azzal befelé ártunk. Kimondva vagy kimondatlanul mindannyian igényeljük a szeretetet, az elismerést. Ha viszont folyton elnyomunk másokat a saját akaratunk érvényesítése érdekében, ezt nehezen fogjuk elérni. Ha sértődéssel, dühvel, veszekedéssel képviseljük érdekeinket, akkor a kapcsolataink sérülnek. Bárhogyan is reagálunk, nem érjük el a kívánt eredményt. A helyzet így is-úgy is vagy veszekedéssel, vagy az érdekeink háttérbe szorításával végződik.
Az önérvényesítésünk útjába gyakran a saját félelmeink állnak: mi van, ha elmondom amit akarok és a másik nemet mond? Mi van, ha emiatt valakit vagy valamit elveszítek? Félünk attól, hogy elveszíthetjük a munkánkat, a szerelmünket, a gyermekünket, a szüleinket, a barátainkat. Inkább nem szólunk, lenyeljük a békát. Hogy van-e ennek veszélye? Boldogtalanság, meghunyászkodás, önmagunk feladása. Kockáztatjuk azt is, hogy egyszer hirtelen, váratlanul törnek elő belőlünk  a lenyelt sérelmeink, kimondatlan érzéseink. A helyes önérvényesítéshez nem kis bátorság szükséges.

A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/4. számában olvashatjátok el.