Reflexológia, fitoterápia és aromaterápia, három gyógymód, melyek együttes használata beindítja a gyógyító folyamatokat a testben. Berta-Somogyi Gabriella jó pár évvel ezelőtt kezdett el ezzel foglalkozni, mert szeretne segíteni azoknak az embereknek, akik az alternatív gyógymódokban hisznek.
Egy húzós hét után, péntek reggel érkeztem hozzá, hogy elmesélje, sőt meg is mutassa, milyen egy kezelés, így megtapasztalhattam, milyen hatása van a három gyógymódnak. Egy kis szobába invitált, ahol halk relaxációs zene szólt és kellemes illatot szippanthattam be. A sarokban mécses pislákolt…
– Az illóolajok az idegrendszerre hatnak. Ezért van az, hogy azok jó vagy rossz érzést váltanak ki belőlünk. Az is érdekes, hogy sokáig tudjuk magunkban megőrizni őket. Biztosan mindenki emlékszik a nagymamája legjobb sütijének az illatára… Ezek örökre belénk ivódnak.

Gabriella olyan családban nőtt fel, ahol a gyógynövények a mindennapok részei voltak.

– Gyermekkoromban azt láttam, hogy a nagymamám előszeretettel használta a gyógynövényeket, és a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy csodákat lehet tenni velük. Az első gyógynövényekkel kapcsolatos élményem a körömvirághoz fűződik. Egyszer csúnyán megégettem a kezem és körömvirággal kenegettem, semmi mást nem használtam. Nagyon bevált, hatásos volt, azóta pedig nem hiányozhat ez a növény a házi gyógypatikámból.
A gyermekei születése után kezdte el tanulni azt, ami mindig érdekelte.
– Kertészmérnöki szakon végeztem, már akkor szerettem a növényeket, a gyógynövények pedig különösen érdekeltek. A természetgyógyászat és az alternatív kezelések közel álltak hozzám. Világéletemben érdekelt, hogy a gyógyszerek mellett, milyen természetes gyógymódok vannak. Miután megszülettek a gyermekeim, elkezdtem ezzel foglalkozni. Először a fitoterápiát ismertem meg, majd felhívták a figyelmem, hogy érdemes a reflexológiával is foglalkozni, mert a kettő jól kiegészíti egymást.
Fitoterápiával és aromaterápiával egészíti ki a kezeléseit.
– A gyógynövényekkel való gyógyítást nevezzük fitoterápiának, ezen belül van az aromaterápia, melynek során az illóolajok jótékony hatását használjuk fel a gyógyításhoz. Ez egy komplex dolog, egymás hatását erősítik egy kezelés során. Reflexológiával indítom a terápiát, majd általában 4-5 alkalom után kezdem el a gyógyteákat adni és megnézzük, hogyan hatnak egymásra. Mellette természetesen az illóolajokat is használom, melyek ugyancsak pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

KEDVEZMÉNY KUPON A MAGAZINBAN!
A cikk folytatását az Impulzív Életmód Magazin 2018/3. számában olvashatod el.